Napi Felfedező

Antitest-terápia

Kísérleti antitest-terápiájukról számoltak be brit kutatók: a kezelés reményeik szerint feltölti az immunrendszert, hogy a szervezet hatékonyan vehesse fel a harcot egyes ráktípusokkal szemben. Juliet Gray, a Southamptoni Egyetem onkológusa kutatócsoportjával két monoklonális antitestet fejlesztett ki. Az immunrendszer molekuláihoz kötődő, az immunválaszt stimuláló antitestek hatására a kezelt tumorok 40-60 százaléka elpusztult. (MTI)

Egyre gyakoribb a koraszülés

Csaknem 13 millió koraszülés történik világszerte évente, a korán érkező babák közül több mint egymillió egy hónapon belül meghal - jelentette be az amerikai March of Dimes szervezet. Az összes koraszülés 85 százaléka Afrikában és Ázsiában fordul elő. Ugyanakkor az Egyesült Államokban is 36 százalékkal emelkedett az arány az elmúlt 25 évben. Az alultápláltság és a rossz egészségügyi ellátás a fő ok a fejlődő országokban. (MTI)

Ügyes madárfigyelők

A magyar madárbarátok a madárfigyelő napok hét végi rendezvényein az adatolt madarak számát tekintve a második, a helyszínek számában a harmadik, a résztvevők száma terén pedig a negyedik legeredményesebb "válogatottat" alkották az európai mezőnyben. Idehaza a budapesti Naplás-tó és a Dinnyési-fertő bizonyult a legnépszerűbb helyszínnek, mindkét helyen több mint félezren figyelték a vonuló és táplálkozó madarakat. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.