Szegeden épülhet az európai szuperlézer

A nagy nyilvánosságot kapott debreceni neutronkutatóról még nem döntöttek, bár az esélyek olvadnak. A sokkal kisebb felhajtással kísért szegedi szuperlézeres kezdeményezés viszont bejött, hiszen tegnap Prágában eldőlt: cseh-magyar-román közös vállalkozásban épül meg a tudományos csúcsberendezés. A hétszáznegyvenmillió eurós teljes költségből 280 milliót a románok, 260 milliót a csehek, mi magyarok pedig 200 milliót vállalunk.

A tervezett lézerrendszer teljesen páratlan nemcsak Európában, de a Földön is. Az általa létrehozandó impulzusok átlagteljesítménye ezerszerese az eddig épült, illetve épülőben lévő legnagyobb lézerének. Eredetileg cseh-magyar közös pályázatról volt szó, ám időközben bővült a tudományos koncepció, így a románok úgynevezett fotonukleáris kísérletekre koncentráló központot építenek.

- A Szegedi Tudományegyetem tízhektáros ingatlanán megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a csongrádi megyeszékhely lehet a világ lézerkutatásának egyik központja - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap Szegeden. A kormányfő elmondta: a kabinet, a város és az egyetem képviselőinek részvételével létrehozza azt az irányító testületet, amely a tudományos projekt megvalósítását koordinálja.

Szabó Gábor akadémikus, a program magyar tudományos igazgatója lapunknak elmondta: a szegedi helyszínen speciális épületeket, például rezgésbiztos helyszínt kell létrehozni. Reményeik szerint az első kísérletre 2015-ben sor kerülhet. A Tisza partján száz kutató dolgozhat egyszerre, őket 100-150 mérnök, fizikus segíti. A magyar bázis alapvetően brüsszeli pénzből épül meg, ami unikális, hiszen strukturális forrásból még nem valósítottak meg tudományos berendezést.

A tudósok által szuperlézernek is hívott berendezéssel olyan, nagyon rövid időtartamú fényimpulzusokat lehet előállítani, amelyekkel megfigyelhetők a molekulákon belül zajló elemi folyamatok, vizsgálhatók a szilárd testek felületén vagy a biológiai molekulákon belül zajló elemi események.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.