Napi felfedező

Klímasújtotta Arktisz

A brit meteorológiai szolgálat szerint 2060-ra négy Celsius-fokkal nőhet a bolygó átlaghőmérséklete. Az Arktiszon a melegedés a század végére elérheti a 15 Celsius-fokot. Afrika nyugati és déli részén a változás plusz tíz fok is lehet, a kontinens többi részén "csak" hét fok. A brit meteorológiai szolgálat az elmúlt húsz év fosszilisenergia-felhasználás alapján készített előrejelzést. (Ö. Z.)

3D Hold-térkép

Elkészült az első nagy felbontású háromdimenziós Hold-felszín-térkép, amelyet kínai szakemberek a Holdistennő 1, azaz a Csang-o ji-hao holdszonda-felvételeiből állítottak össze. A most bemutatott 3D-s térképen a domborzati formákat 500 méteres pontossággal lehet meghatározni, ami nagyban segíti a Hold-felszín tanulmányozását, illetve a "holdi geológia" megértését. (MTI)

Az angolnák titka

Fény derült az angolnák ívóhelyükig tartó, ötezer kilométeres utazásának első, 1300 kilométeres szakaszára. Brit kutatók 22 egyed útját figyelték meg műholdas nyomkövetés segítségével. Kiderült, hogy nem egyenest az Atlanti-óceán nyugati részén található Sargasso-tenger felé vezetett az útjuk, hanem dél felé haladtak, hogy csatlakozzanak az óceáni áramlathoz, amely segíti őket eljutni céljukhoz. Az állatok tehát a leghatékonyabb utat választják. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.