AIDS-vakcina: harmadára csökkenti a veszélyt

A világon elsőként sikerült jelentős hatékonyságú HIV elleni oltást készítenie amerikai és thaiföldi kutatóknak. A vakcina a gyakorlatban a potenciális fertőzések mintegy harmadát akadályozta meg.

A világon elsőként sikerült jelentős hatékonyságú HIV elleni oltást készítenie amerikai és thaiföldi kutatóknak. A vakcina a gyakorlatban a potenciális fertőzések mintegy harmadát akadályozta meg.

Ez nemcsak azért fontos, mert kimagasló eredmény az eddigiekhez képest, de ez volt a legnagyobb szabású ellenőrzött kísérlet is, amelyet HIV-fertőzés megelőzésére szolgáló oltóanyaggal valaha végeztek: két éven át tartott, és több mint 16 ezer önkéntes vett benne részt. Az érintetteket (semmilyen kockázati csoporthoz nem tartozó, heteroszexuális fiatalokat) beoltották - 50 százalékukat csak placebóval -, és a vizsgálati időszak végén HIV-tesztet végeztek rajtuk. A résztvevők óvszert és AIDS elleni felvilágosítást is kaptak, ám az életvitelüket a továbbiakban nem ellenőrizték. A hatóanyaggal beoltottak közül 51 páciens szervezetében mutattak ki HIV vírust, a placebót kapottaknál 74 volt ez a szám. A különbség szerénynek tűnik, ám a 31,2 százalékos eredmény az első olyan tapasztalat, amely bizonyítja, hogy oltóanyaggal hatékonyan lehet küzdeni az AIDS ellen.

A kísérlet helyszíne Thaiföld volt, a kutatást amerikai részről az USA hadseregének AIDS-kutató központja és a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) támogatta. Anthony Fauci, a NIAID vezetője szerint a teszt végeredménye óvatos derűlátásra ad okot, és azt engedi sejtetni, hogy a vakcina hatásfoka javítható. A vizsgálatot a thaiföldi közegészségügyi minisztérium folytatta le, az országban gyakori HIV-törzseket használták fel az oltóanyag előállításánál.

A páciensek két, már ismert, de eddig kevés gyakorlati eredményt hozó oltóanyag kombinációját kapták - úgy tűnik, a hatékonyságnak az a kulcsa, ha a két vakcina egyszerre van jelen a szervezetben (az egyik megtanítja az immunrendszert felismerni és ellenségként kezelni a vírust, a másik erősíti az immunreakciót). Bár mindkettő elvégzi a maga feladatát, külön-külön egyik sem volt képes a fertőzés megelőzésére.

Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója úgy fogalmazott: a hír még nem áttörés, de rendkívüli figyelemre méltó. Eddig ugyanis a HIV elleni oltóanyagok fejlesztése kudarcsorozat volt, és a legtöbb orvos már feladni készült a reményt. Most viszont újult erővel folytatódnak majd a kutatások. - A technológia adott, a finomhangolás, illetve a regionális változatok elkészítése következik - tette hozzá a szakember. Azt viszont nem kívánta megjósolni, hogy mikorra lehet ebből tömegesen használt oltás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.