Megint doméncsaták

Egy doménügyekben bennfentesnek számító osztrák szervezet információi szerint az ICANN, (a doménnevek kiosztását felügyelő, amerikai székhelyű testület) hamarosan engedélyezi a cégnév és településnév típusú végződéseket.

Ezekért több mint 10 éve indított mozgalmat a .berlin nevű kezdeményezés, eddig mérsékelt eredménnyel. Az új doménnevek legkorábban a jövő év végén jelenhetnek meg, a megszerzésükért viszont állítólag máris megindult a kulisszák mögötti közdelem.

Megújul a névháború

A döntés mögött állítólag az áll, hogy szeptemberben lejár az ICANN és az amerikai kereskedelmi minisztérium által kötött szerződés (amelynek alapján a szervezet eddig doménügyekben a döntés jogát gyakorolta). A tárca szerint nagyobb teret kell adni a versenynek a doménbejegyzések területén.

Amennyiben a legértékesebb nevek végződésként is szerepelhetnének, az nyilván új bejegyzési lázat indítana el, ugyanakkor újabb vitafrontokat is nyitna. Még Berlin esetében sem egyértelmű például, hogy ki használhatná jogosan az ilyen végű doméneket. Bonyolultabb a helyzet az olyan kifejezéseknél, mint például az apple, amely egy gyümölcs neve és többféle cégnév is lehet.

Az első vélemények szerint az ügyvédek és a doménbejegyző cégek biztosan nyernének a változással (ugyanúgy, ahogyan például a .eu vagy a .mobi bevezetésekor), a további hatásokat viszont egyelőre nehéz megbecsülni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.