'Csupasz majmok' divatja

Terjedőben az intim szőrtelenítés divatja Európában. Egy német felmérés szerint a megkérdezett fiatal férfiak körülbelül 17, míg a nők, több mint 50 százaléka rendszeresen megszabadul az intim testtájak szőrszálaitól is. Magyarországon nem készült a témában hasonló felmérés, de a női és a szaporodó férfikozmetikák ajánlatai között nemritkán ott van, hogy "ott" sem lesz szőrszál, ha a vendég úgy kívánja.

Az ember evolúciós értelemben egy "csupasz majom", az emlősökre jellemző testszőrzetét vagy az élősködők elleni védekezésképp, vagy a tűz melletti letelepedett életmód és a meleg, de levehető ruházat adta kényelem miatt fokozatosan veszítette el. Ahol megmaradt, ott többféle funkciót szolgál, hajunk véd az erős napsugárzástól, hajlatainkban a szőr megakadályozza, hogy bőrfelületek súrlódjanak, valamint sok biológus véli úgy, hogy a szőrszálainknak testünk illatanyagainak felfogása és terjesztése is a feladatuk, hogy "feromonjaink" révén a genetikailag legmegfelelőbb partnerre leljünk.

Az intim területek természetes illatának tehát valamikor szerepük lehetett az ösztönös párválasztásban, mára azonban sem ezek, sem a szőrszálak nem számítanak vonzónak és kívánatosnak. A nőknél egyre több testtájat illik szőrtelenül tartani. Kezdődött a vádlikkal, a kilencvenes évektől folytatódott a hónaljjal és a legújabb időkben sokak érzik úgy, hogy már nemcsak ott nem lehet szőrszál, ahol kilátszik a fürdőruhából, hanem egyszerűen sehol sem, mint a pubertás előtt. A női csupaszág legújabb diktátuma mögött különböző okokat sejtenek, elterjedéséhez minden bizonnyal legjobban a pornófilmek járultak hozzá, amikben ma már anynyira elképzelhetetlen az a bizonyos kunkorodó szőrszál, mint egy ötcsillagos szálloda hófehér sarokkádja közepén, takarítás után. A divat témájával foglakozó pszichoanalitikusok szerint, az újfajta trend valamiféle furcsa megnyilvánulása annak a tudatalatti vágynak, hogy a nők infantilisnek, védtelennek, oltalmazásra szorulónak látszanak.

A szőrtelenség divatja a férfiak körében sem teljesen ismeretlen, a szép görög ifjak is megtettek mindent az izmos és csupasz végtagokért, de a férfiak természetes testszőrzetének ilyen negatív esztétikai megítélése, ami most a fiatalok körében tapasztalható, új. A férfiak esetében legvalószínűbb, hogy a sport felől érkezett a hóbort, a testépítőket, az úszókat és az országúti biciklistákat láttuk először csupaszon. A divat mára az intim testtájakat is elérte, s ettől mostanában sok fiatal férfi ápoltnak, higiénikusnak és szexuálisan vonzónak érzi magát.

Mindenesetre a harmadik évezred egyik legérthetetlenebb és legfájdalmasabb divatját látjuk teret hódítani, ugyanis történjen borotvával vagy gyantával, esetleg sok-sok ülésen át, a költséges lézeres vagy villanófényes eljárással, egy biztos, a procedúra e testtájakon nem kellemes és nem is veszélytelen. A szőrszálak helyén vagy az irritált, kisebesedett bőrfelületen kórokozók juthatnak be, az általam megkérdezett budapesti bőrgyógyászok és kozmetikusok mindegyike látott már szőrtelenítés következtében csúnyán begyulladt, fertőzött intim bőrterületeket. Ennek ellenére sokan csinálják, bár hogy hányan is, nem tudjuk pontosan.

A statisztikák a vizsgálat megrendelőjétől függően, úgy tűnik igen eltérőek lehetnek. Az egyik vezető borotvagyártó cég megbízásából készített felmérés szerint már a fiatal nők 88, míg a férfiak 67 százaléka hódol az új divatnak. Ezek a számok járták be először a német sajtót is, mígnem kiderült, hogy a lipcsei egyetemen Elmar Brähler pszichológus vezetésével is készült egy felmérés a témában, amely során 2500 embert kérdeztek meg, és itt rögtön a fent említett 50 és 17 százalék körüli értékekre estek vissza az eredmények. Mindez azt jelzi, hogy lehet, hogy az érdekelt cégek is igyekeznek nemcsak kielégíteni az igényeket, hanem sokféle módszerrel alátámasztani is, ami persze nem meglepő. Mert szőrösen vagy szőrtelenül, a kozmetikai ipar csak a csupasz vásárlóerőt látja bennünk: neki ez a vonzó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.