Napi felfedező

Dohányos anyák asztmás babái

A terhesség alatti dohányzás sokszorosára növelheti annak kockázatát, hogy az újszülöttnél asztma alakul ki a későbbiekben - állítja egy svéd tanulmány, mely a Norrbotten kórházban 1996 és 2008 között született 3400 gyereknél vizsgálta az asztma megjelenését. Megállapította, hogy a terhességük alatt dohányzó anyákbabáinak asztmakockázata 23,5 százalék volt, míg a nem dohányzó nők gyerekeinél ugyanez az arány csak 7,7 százalékosnak bizonyult. (MTI)

Allergia klóros vízre

A klórozott uszodavíz az arra érzékeny gyerekeknél és kamaszoknál növeli a légúti allergia kialakulásának kockázatát. Belga kutatók szerint 3,3-6,6-szer nagyobb a szénanátha esélye azoknál, akik 100 óránál többet töltöttek a klórvegyülettel fertőtlenített uszodában. A rézzel és ezüsttel fertőtlenített uszodák nem növelték az allergiakockázatot. (MTI)

Elnőiesedő sügérek

Minden hatodik hím fekete sügér ivarmirigyeiben petesejtek növekednek - állapították meg amerikai szövetségi kutatók. A halak interszexualitását vélhetően az okozza, hogy különféle hormontartalmú gyógyszerek maradványai jutnak a folyóvizekbe. A kutatók kilenc folyó vízgyűjtő területének adatait tekintették át. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.