Európa vezető szerepre tör a biogyógyászatban

Személyre szabott gyógyszereket és innovatív kezelések alkalmazását ígéri a közeljövőre az Európai Unió és a gyógyszeripar összefogásán alapuló kezdeményezés.

Tíz évvel ezelőtt az új gyógyszerek hetven százaléka Európából származott. Mára ez az arány harminc százalékra esett vissza. A gyógyszerkutatásra és -fejlesztésre szánt összeg 1995 óta ugyan 80 százalékkal nőtt, de az új gyógyszerek száma 40 százalékkal csökkent. - Ez a visszaesés kutatási, szabályozási és gazdasági tényezőknek köszönhető - mondta Arthur J. Higgins, a Bayer HealthCare vezérigazgatója és az EFPIA (európai gyógyszeripari ágazat) elnöke. Hozzátette: a cégek azon dolgoznak, hogy szembenézzenek ezekkel a kihívásokkal, de egyedül ez nagyon nehéz feladat. A minapi brüsszeli eseményen a részvevők emlékeztettek rá: amikor 2007-ben az Európai Bizottság azzal az ötlettel kereste meg az EFPIA-t, hogy hozzanak létre az állami és a magánszektor összefogásán alapuló (PPP) társulást, amely javítaná az európai gyógyszeripar versenyképességét, örömmel fogadták a gondolatot. A közösen létrehozott kezdeményezés, az Innovative Medicines Initiative (IMI) a hatékonyabb gyógyszerek felfedezését és fejlesztését támogatja. A program teljes költségvetése a 2008-2017 közötti időszakra kétmilliárd euró, ennek felét az Európai Unió, másik felét a gyógyszeripar adja. Az IMI első felhívását még 2008 áprilisában tették közzé, akkor 134 ajánlatot nyújtottak be, amelyből 15 projekt összesen 246 millió euró támogatást kapott.

Az e heti tájékoztatón Janez Potocnik, az EU tudományért és kutatásért felelős biztosa bejelentette, hogy az új kutatások eredményeinek hamar kézzelfoghatóvá kell válniuk, és az európai betegek gyorsabban részesülhetnek az innovatív kezelésekben. Ilyen lesz például a személyre szabott rákellenes gyógyszer.

Arthur J. Higgins nagyra törően magabiztos jóslata szerint Európa vezető helyre kerül a biogyógyászati innovációban is. A siker zálogát Higgins abban látja, hogy a korábban konkurens gyógyszercégek és felsőoktatási intézmények között együttműködést sikerült kialakítani új gyógyszerek felfedezésére s az információk megosztására.

Az IMI a héten hirdette meg második felhívásának kutatási témaköreit. Ezekkel az IMI a rák-, a gyulladásos és a fertőző betegségeket kezelő új gyógyszerek felfedezését sürgetné. A második felhívás keretében 156,3 millió euró finanszírozási forrás áll rendelkezésre, amelyből 76,8 millió eurót az Európai Bizottság ad, és 79,5 millió euró mértékű természetbeni juttatást az EFPIA tagvállalatai nyújtanak.

Mint lapunknak Ed Jansen, a találkozó holland részvevője elmondta: az IMI egyelőre igen ígéretes kísérlet az európai gyógyszeripar globális jelenlétének erősítésére, egyben persze a betegek sokkal jobb ellátására, kezelésére. A magán- és a közszféra kutatási, fejlesztési együttműködése Hollandiában nagyon jól működik, s ezt most uniós méretekben is kipróbálják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.