Dobhártyaszaggató zenekütyük

Manapság az utcán, a buszon,  a metróban egyre többen MP3 vagy iPod fülhallgatójával izolálják el magukat a külvilágtól. Néhány év múlva már Kafkai magányuk megőrzéséhez e fülbe dugott zeneeszközökre sem lesz szükségük - úgysem hallanak semmit. Ha hallani akarnak, MP3 helyett hallókészüléket lesznek kénytelenek használni.

A maximális teljesítményre állított MP3 ugyanis akár 125 decibellel is bombázhatja
a fület. Összehasonlításképp: a világ fejlettebb részein a zajszennyezéssel járó munkahelyeken már 85 decibelnél kötelező a fülvédő használata.

Az EU egészségügyi kockázatok tudományos bizottsága (SCENIHR) - különösebb sajtóvisszhang nélkül - hívta fel
a figyelmet arra, hogy a "belső" lejátszókat hosszabb ideig - hetente legalább öt órán keresztül - 90 decibel feletti hangerővel használók öt-tíz százaléka öt éven belül elveszítheti a hallását. Ez az Európai Unió államaiban 2,5-10 millió megsüketülő embert jelent. Bár mára az európai szabvány 100 decibelben korlátozta az újonnan forgalomba helyezett MP3 maximális hangerejét, ezt a szabályt könnyű kijátszani. Ráadásul a 100 decibel is komoly halláskárosodáshoz vezethet.

Becslések szerint az Európai Unióban összesen kb. 50-100 millió ember hallgatja naponta a hordozható zenelejátszókat. Nem lenne itt az ideje, hogy a profit érdekei elé helyezzük az egészségmegőrzés fontosságát? Például e zenekütyük ártalmait elemző közleményekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.