Webvideók: botrányban a biznisz

Az IP-televíziózás felé orientálódik a Tabu.tv, amelynek hamarosan állandó adása lesz a neten. A műsorkészítést bizonytalan időre le kellett állítania a webcsatorna.hu-nak. A botrányairól ismert juj.hu pedig továbbra sem panaszkodik a hirdetések miatt - röviden így foglalható össze a három legsikeresebb, saját mozgóképet gyártó online bulvárportál helyzete.

Az önálló, csak online felületekre készülő mozgóképes tartalmak közül egyértelműen a bulvárral foglalkozó oldalak hasítják ki a legnagyobb szeletet a hirdetési tortából. Mindhárom portál eltérő, de mégis kifejezetten a botrányokra és a máshol nem közölhető tartalmak bemutatására fókuszál. A látogatottság és a megtérülés mérése azonban a webvideók esetében különleges kérdés. Eltérően a hagyományos weboldalakétól, itt nem magának az oldalnak, hanem a videóknak a nézettségét kell mérni és auditáltatni. Ennek oka, hogy a videók és velük a hirdetések is önálló életet élnek, azaz a felhasználók újra és újra tovább publikálják az egyes, nekik tetsző anyagokat. E terjedés nyomon követéséhez és auditált méréséhez szükséges technológia és szolgáltatáscsomag mostanában kezdett piaci formát ölteni Magyarországon, márpedig enélkül sem a szerkesztőségek, sem a hirdetők nem kapnak valós képet az egyes videók nézettségéről.

A webvideós üzleti modellben több és többféle szereplő vesz részt, a tartalomtulajdonostól a nézőig, ezeket a viszonyrendszereket kell tudni technológiával kiszolgálni. Amint megjelennek a képben a professzionális tartalomtulajdonosok (például zenei kiadók), azonnal egy csomó földrajzi és szerzői jogi kérdésre kell jó választ adni, és nemcsak a szerződések, hanem a technológia szintjén is.

Ma már léteznek a videó hangsávját szöveggé, azaz akár kulcsszavakká alakító, fejlett alkalmazások is: ezeket is felhasználva teljesen új hirdetési stratégiákat lehet alkalmazni.

Emellett többféle modell képzelhető el a bevételtermelésre. Kézenfekvő a videóba beépülő reklámfelületek hasznosítása. Ezek jellemzően az anyagok előtt, közben vagy után feltűnő rövid spotok, a videó "fölé" beúszó reklámcsíkok, valamint az egyedi arculati szolgáltatások, mint például a logóval ellátott videolejátszó-alkalmazás. Elképzelhetők továbbá magába a videóba szerkesztett szolgáltatások, ezek leginkább a műsor-szponzoráció, illetve a product placement (ez az, amikor a termékek filmekben vagy sorozatokban jelennek meg) kategóriába esnek, és a tévékre érvényesnél lazább szabályozás lehetőséget is ad ezekre.

A Tabu.tv esetében a közösségi minialkalmazások segítségével széles körű interaktivitás jön létre, amelyben ténylegesen a felhasználók közvetlen viszszajelzései döntenek a videós tartalmak témáiról. Az egyéves oldal a NapiászOnline.hu lapcsaládjába tartozik, ahol a kezdetektől rendszeresen megjelennek a mozgóképes anyagok. A másik előnye a Tabunak a keresőoptimalizációban rejlik, ugyanis az úgynevezett SEO a honlap témáit rendkívül jól strukturáltan teszi elérhetővé a keresőrobotok és persze elsősorban a Google számára. A portál megközelítőleg napi kétszázezer oldalletöltéssel rendelkezik. A bevételekről Serbán Marcell tulajdonos szűkszavúan ennyit mond: - Az IP-televíziózás felé orientálódunk, remélhetőleg hamarosan önálló, állandó adást sugárzó televízió leszünk, konkrét számokat azonban nem szívesen árulok el, de a hasonló cipőben járó oldalak vezetőinek azt ajánlom, várjanak türelemmel.

A juj.hu viszont nem egy médiavállalat próbálkozása a netes piacon, hanem egy olyan oldal, amely megpróbál minden szabályt újragondolni, ami túlmutat a törvényességi kereteken. A tulajdonosok közé tartozik Körmendi Gábor alapító, aki közszolgálati televíziósból vedlett át online bulvártévéssé. - Egyebek mellett E. Zsanett története is elsőként a juj.hu-ra került fel. Innen vette át később az összes magyar tévé. Ami a képi megfogalmazást illeti: mereven elutasítjuk azt, hogy a netes videó a televíziózástól eltérő műfaj lenne - mondja Körmendi.

A gyakorlat azt mutatja, hogy nem minden szerkesztőség képes szervereket és azokon futó szerkesztőségi és publikációs rendszert üzemeltetni - ebben nyújt segítséget a webcsatorna. A honlap abban első volt, hogy egy kifejezetten webvideós szerkesztőséget állított fel, amely tematikus webcsatornákra készített műsorokat. A leglátogatottabb videók átlagosan 15-20 ezres nézőszámmal bírtak. - Eredeti elképzelésünk egy online tévécsatorna volt - idézi fel a kezdeteket a Népszabadságnak Hegyi György -, ahol a hirdetések értékesítése jelenti a fő bevételi forrást. - Később ezt egészítették ki tartalmi és technológiai szolgáltatásokkal, ám a hitelválság nyomán kialakuló hanyatlás nem használt a kísérleti webes hirdetési piacnak sem, így műsorkészítési tevékenységüket bizonytalan időre le kellett állítaniuk.

Jelenleg az Interactive Advertising Bureau (IAB) webvideós munkacsoportjában dolgoznak, ahol a hirdetési formátumokkal kapcsolatos ajánlások és más módszertani anyagok készülnek.

A bulvárportálok vonzzák a hirdetőket  Kovács Bence
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.