Prosztatarák: szűrés a túlélésért

Évente ezerötszáz magyar férfi halálát okozza prosztatarák, döntően azért, mert az orvosokhoz hetven százalékban előrehaladott állapotban kerülnek az új betegek. Sokat segítene a korai szűrés, amelynek egyik eszköze a prosztata specifikus antigén (PSA) szintjének kimutatása. A most induló Prosztata Héten PSA-szintet is mérnek.

A prosztatarákszűrés 20 százalékkal csökkenti a halálesetek számát a Prosztatarákszűrés Európai Random Vizsgálata (ERSPC - European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer) szerint. A világ legnagyobb prosztatatrákszűréssel foglalkozó tanulmányát megalapozó kutatás a 90-es évek elején indult hét ország - Belgium, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország, Svájc és Svédország - részvételével. A vizsgált személyeket akár 12 évig is utánkövették.

A résztvevők száma 162 ezer volt. Csak olyan 55-69 éves férfiak vehettek részt a vizsgálatban, akik azelőtt még nem vettek részt rákszűrésen. Fritz Schröder professzor, az ERSPC-kutatás nemzetközi koordinátora szerint: "a vizsgálat azt mutatja, hogy a PSA-szűrés 20 százalékkal csökkenti a prosztatarák miatt bekövetkező halálozások számát".

Nem véletlen tehát, hogy a Magyar Urológusok Társasága által az ötödik alkalommal meghirdetett Prosztata Héten (ekkor lesz a Prosztata Világnap is, 15-én) a PSA-mérésé lesz a főszerep. A prosztata specifikus antigénnek (PSA) a vérben jelen lévő mennyiségéből az urológusok - az egyéb vizsgálatokkal összevetve - következtetni tudnak a dülmirigy rosszindulatú elváltozására. Ha ezt a rákfajtát korai stádiumában diagnosztizálják, a legtöbb esetben teljes gyógyulás érhető el.

Idén tizenhárom megyeszékhely központi kórházában szerveznek szűrést az urológusok a szeptember 14-gyel kezdődő héten. A tavalyi egy helyszínnel ellentétben Budapesten idén nyolc kórház urológiai osztályain várják a jelentkezőket. (A pontos helyszínek a prosztatanap.hu honlapon érhetők el.)

Az orvoskerülő férfiak szűrésére idén júniusban már indult országos szűrőkampány, ott azonban nem nézték a PSA-szintet. Az indoklás szerint azért nem, mert ennek értéke nem diagnózist jelent, csupán gyanút közöl. Ha negatív, nem jelenti azt, hogy nincs baj, de a pozitív érték sem jelzi, hogy mindenképpen probléma van. Tenke Péter szakfelügyelő főorvos szerint a PSA-szint mérése jelenleg a legjobb eljárás a prosztatarák kimutatására. A magas PSA-érték mögött ugyanis harminc százalékban daganat van.

A lapunknak nyilatkozó szakember szerint a PSA-érték évről évre való változása is sokat mond a szakembereknek. A prosztatarák a magyar férfiak harmadik leggyakoribb halálozási oka. Évente 1500 férfi hal meg e kór miatt, míg 3500-4000 új esetet találnak. Tenke Péter főorvos szerint az új prosztatarákos esetek hetven százalékát előrehaladott állapotban diagnosztizálják az orvosok.

Elképzelhető, hogy a vizsgálatokat egy újabb területre is ki kell terjeszteni. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint egy, az állatokban rákkeltőként ismert vírus megtalálható a prosztatatumorok egy részében is. A kutatók a megvizsgált tumorok 27 százalékában találták meg az XMRV vírus genetikai állományát, leginkább az agresszív tumorokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.