Elhízott kismama - asztmás gyerek

Az anyák örök szorongása, hogy mi rosszat örököl majd tőlük a csemetéjük. Itt van például az asztma. A kór kialakulását számos környezeti hatás befolyásolja, és ebben az asztmás szülői "örökségnek" is jut szerep.

Ez utóbbiról nem tehet az anya, és nem is nagyon befolyásolhatja, de saját testsúlyát igen. Márpedig bebizonyosodott, hogy a kismamák túlsúlya a megszületendő gyereknél növeli az asztma kockázatát. Az Amerikai Tüdőgyógyász Társaság éves kongresszusán holland kutatók adták közre annak a négyezer gyereknek a vizsgálati eredményeit, akiknek a fejlődését nyolc éven át, szinte a fogantatás pillanatától kezdve nyomon követték. Kiderült, hogy közülük többen lettek asztmások, amennyiben a mamájuk testtömegindexe (BMI) a terhesség alatt meghaladta a 25-öt, azaz túlsúlyosnak számítottak. Ennek jelentősége nem lebecsülendő, mert a holland kismamák egynegyede sorolható a magasabb BMI-indexűek körébe, és ebben a kérdésben Magyarország nemcsak utolérte, de túl is szárnyalta a fejlett Hollandiát...

Ismerik a gyermekkori asztmát kiváltó okok méhen belüli kórélettani hátterét is: a túlsúlyos kismamák vérében és a magzatban egyaránt magasabb koncentrációban voltak gyulladást kiváltó faktorok. Az asztmáról pedig tudjuk, hogy alapvetően krónikus gyulladás talaján fejlődik. A némileg leegyszerűsített tanulság: azért se hízzon el a kismama, hogy ne vagy kevésbé fulladjon majd a gyereke!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.