Technofile

Facebook-blokád

A zürichi városháza felmérése szerint márciusban hivatalnokaik havonta átlagosan 3,36 millió alkalommal látogatták meg a Facebookot, ezért korlátozzák a közösségi portál használatát. Az olasz kormány májusban jelentette be: szűrőrendszer segítségével akarják megakadályozni, hogy az állami tisztviselők munkaidejükben a facebookoljanak, júliusban pedig a bécsi városháza rendelt el blokádot.

Linuxos Nokia

Hamarosan boltokba kerülhet a Nokia első okostelefonja, mely a nyílt forráskódú, Linux-alapú Maemo szoftverplatform legújabb változatát futtatja. Az N900 hasonlít a nemrég bemutatott N97-re, a szoftverkörnyezet azonban teljesen eltér az eddigiektől. A Maemo platformot 2005 óta fejleszti a cég, eredetileg internettáblákra találták ki, de mivel azok nem arattak sikert, így a mobiltelefonos felhasználás felé fordult a gyártó figyelme.

Feltörhető a wifi

Két japán egyetemista módszerével gyorsan és egyszerűen feltörhetők a WPA- titkosítást használó WLAN-hálózatok. A wifi e titkosítását tavaly fejtették vissza először, akkor azonban még hosszú percek kellettek a titkosított adatfolyam lehallgatásához - most minderre elég egy perc is. Az új matematikai algoritmus segítségével a wifi routertől egy adott PC felé küldött forgalmat teljes egészében le lehet hallgatni vagy meghamisítani.

Előretört a GMail

A tengerentúlon immár a harmadik helyet foglalja el a Google ingyenes levelezőszolgáltatása, amely az AOL platformját előzte meg. Az InformationWeek szerint az első helyen a Yahoo Mail található 106,1 millió látogatóval, a második a Hotmail, amelynek pozícióját azonban egyre jobban veszélyezteti a GMail. Tavaly júliusban még 25,3 millió látogatóval büszkélkedhettek, idén már 36,9 millió fő.

Dráguló netbookok

A netbookmegoldások kifejezetten olcsó és csak az alapvető funkciók ellátására alkalmas készülékeknek indultak a szegényebb régiók számára, ám a fejlett országokban olyan nagy lett irántuk a kereslet, hogy egyre drágábbak, és egyre csak bővülnek a funkcióik.
A Strate-gy Analytics tanulmánya szerint a trend folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.