A DVD marad a vezető formátum?

Bár a formátumháború rég lezárult, és szabad az út a Blu-ray-meghajtók terjedése előtt, jelzések szerint a rendszerváltás lassú lesz, és a DVD továbbra is vezető pozícióban marad. Ezt erősíti meg az iSuppli piackutató cég előrejelzése is, amely szerint a PC-k világában a következő öt évben is a DVD lesz a meghatározó optikai meghajtó.

Az idei esztendő első felében gazdára talált PC-knek mindössze 3,6 százalékába került Blu-ray. Az iSuppli azt jósolja, hogy négy év múlva is a számítógépek alig egyhatodá-ban pörög majd Blu-ray-lemez, a többi a hagyományos DVD-t használja majd. Ennek fő oka, hogy az új formátum nem elégít ki valós felhasználói igényt.

Míg korábban az egyébként szintén vontatott CD-DVD-átmenetet segítette, hogy a vevők nagyobb tárolási kapacitásra vágytak, addig ma, a merevlemezek kapacitásának megnövekedése és az alternatív adattárolási technológiák választékának bővülése miatt nincs ilyen technológiai kényszer. Régebben a floppy-CD-váltást szintén kézzelfogható szükséglet (a játékprogramok helyigénye) motiválta. Ráadásul az előrelépés mindig megtakarítást is ígért, ez viszont nem mondható el a továbbra is drága Blu-ray-formátumról.

Szintén visszafogó tényezőt jelent a Blu-ray-tartalmak hiánya, illetve a meglévők drágasága. Az iSuppli szerint a kedvezőtlen prognózist esetleg a játékkonzolok árnyalhatják, ott ugyanis hamarabb tör át a Blu-ray, ami hosszabb távon, a felhasználók "felnövekedésével" a PC-piacra is hatással lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.