'Szeretethormonnal' kezelt növények

Nemrégiben látott napvilágot az a meghökkentő hír, hogy indiai farmerek egyes növények terméshozamának fokozására használják az emlősök hipotalamuszában termelődő és az agyalapi mirigy hátsó lebenyében tárolódó oxitocin nevű hormont.

Mivel a növényélettannal foglalkozó kutatók egyelőre nincsenek tisztában azzal, hogyan hathat egy emlősökre jellemző hormon a növényekre, meglehetősen szkeptikusan fogadták a hírt, hogy a "szeretethormon" növények növekedését és fejlődését serkentheti. Az oxitocin ugyanis többek között a simaizmok működésének a szabályozásában, a szülés megindulásában vagy szoptatáskor a tej emlőből való kiürülésében játszik fontos szerepet.

Elképzelhetőnek tartják azonban, hogy az oxitocin esetleg egy a növekedésben szerepet játszó, eddig ismeretlen növényi peptidhormon hatását utánozza. Ez azért nem lenne különösebben meglepő, mivel a növényekben termelődő fito-ösztrogének, az emlősök egyik ösztrogén hormonjának, az ösztradiolnak a kémiai szerkezetével mutatott hasonlóságuk miatt ösztrogén, vagy antiöszt-rogén hatással rendelkezhetnek az emlősök, így az emberek szervezetében.

Az oxitocin ilyen irányú alkalmazásának egyébként az a 2006-ban publikált amerikai szabadalom lehet az alapja, mely arról szól, hogy oxitocinaktivitással rendelkező anyagot alkalmaznak növények növekedésének stimulálására.

Az indiai kormány mindenesetre be akarja tiltani ezt az észak-indiai régiókban bevett mezőgazdasági gyakorlatot, hiszen veszélyesnek tartja a hormonnal kezelt növények hoszszabb távú fogyasztását. A tejelő állatok tejhozamának fokozására történő oxitocinalkalmazás ellen már korábban intézkedéseket hoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.