Napi felfedező

Nincs sötét energia?

Eddig azt hittük, hogy a gyorsulva táguló világegyetemet az úgynevezett sötét energia mozgatja, amely feltevések szerint az univerzum anyagának hetvenöt százalékát adja. Blake Temple és Joel Smoller matematikusok által kidolgozott egyenletrendszer azonban egy olyan megoldást kínál a folyamatos tágulásra, amelyhez nincs szükség sötét energiára. Elegendő hajtóerő az a zavar, amely feltételezéseik szerint az ősrobbanás idején jellemezte az ősanyagot. (PNAS)

Pazarlás a napenergiával

A megfelelően csapdába ejtett napfény kiaknázásával az éves energiatermelés tekintélyes hányadát lehetne hasznosítani - hívja fel a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete. A megújuló energiák között Magyarországon is pioritást kellene élveznie a napenergiának, hiszen a fotovillamos energiaátalakítás 6-15 százalékos hatékonysága kiemelkedően jó értékeket képvisel. (Népszabadság)

A szappanbuborék titka

Az Aix-Marseille Egyetem kutatói másodpercenként huszonötezer képet rögzítő, nagy sebességű kamerák segítségével kimutatták, hogy a szappanbuborék hártyája a kidurranás előtt "zászlóként lobog a szélben". A fényképek elemzése azt a rejtélyt is megoldotta, hogy a kipukkanás előtt a szappanbuborék felszínén lévő barázdák oka a hártya és az azt körülvevő közeg, tehát a levegő instabilitása. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.