Nem megy ember a Marsra

Obama elnök egyelőre nem kapja meg az amerikai űrügynökség terveit az emberes Mars-programról. Azt sem tudni, meddig járul hozzá az Egyesült Államok a nemzetközi űrállomás fenntartásához.

A NASA alábecsülte a költségeket és a lehetséges kockázatokat, ezért nem adják át az amerikai űrügynökség jövőre vonatkozó terveit Barack Obama elnöknek. A következmény: belátható időn belül nem megy ember a Holdra, és az emberes marsi űrutazás előkészületeit is leállították.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

- A Mars-program nincs kellően előkészítve, így eleve kudarcra volna ítélve - idézte a New Scientist Norman Augustine-t, a Lockheed Martin korábbi vezérigazgatóját, aki szerint a Mars-program kudarca nem feltétlenül jelenti a Mars-utazás végleges felfüggesztését. Nem kell örökre lemondani a holdbázis kiépítéséről sem. A jelenlegi büdzsével azonban még akkor sem jönne össze a 2020-ra tervezett Holdra utazás, ha a NASA-nak semmilyen más kiadása nem volna. Már pedig többek között fejleszteni kell például az Orion űrkapszulákat és működtetni kell a nemzetközi űrállomást.

A NASA most visszadobott koncepciójában 80 milliárd dollárt akar költeni az emberekkel végrehajtott űrrepülésekre 2020-ig. Ez 28 milliárddal kevesebb, mint amennyit eredetileg terveztek az Orion űrhajó és az Ares rakéták bemutatásakor. A kisebb keret miatt a fejlesztések is csúsznak, most például már biztos, hogy az Orion 2015 előtt nem megy az űrbe. Az is bizonyosnak tűnik, hogy az Ares sem repül 2018 decembere előtt.

A jelenlegi keret ismeretében az sem derült ki, meddig adnak az amerikaiak pénzt a nemzetközi űrállomás működtetésére, tartják-e a 2015-re tervezett megsemmisítést. Sokan szeretnék, ha az űrállomás 2020-ig működne. Az is felmerült, hogy talán mégsem kellene nyugdíjazni 2010 végén az űrsiklókat, hanem 2015-ig tovább működhetnének. A sok találgatásból csupán az látszik világosan, hogy az Egyesült Államok űrtervei roppant képlékenyek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.