Koncentrálni sem könnyű

A számítógépkorszak két jellegzetes neurológiai megállapítása: a nők jobban tűrik a sok egyidejű ingert; a játékok javítják a kéz-szem koordinációt és a több feladatra való egyidejű összpontosítást. De vannak ellenkező vélemények is.

Jól ismert jelenség, hogy az erősebb ingerek elnyomják a gyengébbeket. Jobban észrevesszük az erősebb fényű foltokat, hamarabb meghalljuk a hangosabb hangokat. Többek között ez az oka annak, hogy a közösségbe szokott gyerekek általában kiabálnak: így tudják magukat észrevetetni.

Az sem lep meg senkit, hogy milyen nagy erőfeszítésre van szükség, hogy az erősebb ingerek környezetében a gyengébbekre koncentráljunk. Ennek az erőfeszítésnek két mellékhatása van: enyhébb zavarás mellett jobban koncentrálunk (kevesebbet hibázunk), de a zavaró körülmények közötti összpontosítás rendkívül fárasztó. Ezért nem dolgoznak nyolc órát a pénztárosok.

A figyelem véges erőforrás, lehet ugyan több célra is fordítani, de elfogy. Nem koncentrálhatunk nagyon erősen több dologra. Egy friss vizsgálatsorozat szerint a homloklebeny, amely egyébként is fontos beosztást tölt be az agytevékenység irányításában, jól mérhető gammaaktivitást mutat a figyelem megosztásakor. Ez azt jelenti, hogy sok neuron aktivitása összehangolódik, és együttesen arra utasítják a látókérget, hogy ne a legerősebb ingert dolgozza fel.

Viszont már léteznek olyan technikák, amelyekkel a neuronokat aktivitásra lehet gerjeszteni. Egerekben és majmokban, a neuronokhoz vezető szupervékony fényvezető szálakon közvetített megfelelő gyakoriságú felvillanásokkal gammahullámokat sikerült előidézni. Eljutottak egy ennél lényegesen kevésbé invazív módszerhez: a kis hullámhosszúságú (ultraibolya) fény valamelyest áthatol a koponyacsonton. Egy, a hallókészülékekhez hasonlító, feltehető és levehető, rádióvezérlésű eszközzel egészséges emberek koncentrációját lehetne erősíteni, illetve a koncentrációzavarokban szenvedők, skizofréniások összpontosító képességét lehetne növelni.

Felfedezték, hogy a gyakran meditáló személyek gammahullámai erősebbek: neuronjaik jobban szinkronizáltak. A zavaró hangingereket ennél még egyszerűbben, korszerű füldugók segítségével hatásosan ki lehet szűrni. Sajnos, a klasszikus meditatív technikák elsajátítása nem könnyű, de vannak mindenki által elérhető, életvezetési módszerek: a munka első 90 percében csak egyetlen feladatra koncentráljunk, és tudatosan, erőteljesen utasítsunk el minden, ettől eltérítő szándékot. Ha mégsem sikerül, akkor újabb, mintegy 20 percre lesz szükségünk, hogy a megszakítás előtti szintre jusson a koncentrációnk. Másfél óra után viszont a homloklebenynek már pihenésre lesz szüksége, ekkor megválaszolhatjuk az e-maileket, ihatunk egy csésze kávét (a koffein egyébként segít a koncentrálásban) mielőtt újra elmerülünk ugyanabba vagy egy másik feladatba.

Az agy, mint sokcélú és "sokmagos" feldolgozóközpont, rengeteg feladatot végez egyidejűleg. A koncentrálás a tudatos én összpontosítása, ez az, amit nem lehet korlát nélkül megosztani. A számítógép is csak a párhuzamosítható feladatokat tudja átfedően egyszerre elvégezni, az azonos erőforrást igénylőket csak gyorsan váltogatva, hol ezt, hol azt folytatva valójában hoszszabb idő alatt végzi el, mintha egyenként egymás után tenné - mert a váltások időbe és a visszatérést megkönnyítő egyéb tevékenységbe kerülnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.