Tornádót pusztító Phantom

Kína különösen sokat szenved mostanában a tájfunoktól. Ha egy szuperszonikus vadászgép a forgásiránnyal szemben belerepülne a hurrikánok, tájfunok és tornádók tölcsérébe, amerikai kutatók szerint hangrobbanást keltő, úgynevezett Mach-kúpja megbonthatná, legyöngíthetné a pusztító légtölcséreket.

Az Akroni Repüléstechnikai Egyetem (USA) aero-hidrodinamikusa, Arkady Leonov szerint a hurrikánok és a tornádók tölcsérébe, azok forgásirányával szembe repülő F-4 Phantom típusú szuperszonikus vadászgép hangrobbanást keltő Mach-kúpja megbomlaszthatja a forgó légörvényeket. Valahogy úgy, mintha egy porszívó hajlékony csövét kilyukasztanánk, mire a cső belsejébe onnan szívódna fel a levegő, s nem a porszívó fejétől.

A ciklonok, hurrikánok, tornádók az északi féltekén az óramutatóval ellentétes irányba forognak, s központjukban a forgás okozta erős légritkulás következtében felhőmentes légtölcsér alakul ki, ez "a hurrikán szeme". (Az alacsony nyomású, forgó, pusztító légörvényeket világtájanként hol ciklonnak, hol tájfunnak, másutt meg hurrikánnak, orkánnak nevezik.)

Az F-4 Phantomokat már kivonták a hadrendből, de még sok köztük a repülőképes, amelyekre beolvasztás vár. Amikor egy repülőgép szuperszonikus tempóval repül, magával vonszol egy osztrák fizikusról elnevezett, úgynevezett Mach-kúpot, amelyben jelentős légnyomásváltozás keletkezik. Ennek hatására pára formájában csapódik ki a levegő víztartalma, ezáltal a Mach-kúp láthatóvá válik, lefényképezhető.

Leonov szerint például egy 5000 méter magasan kb. 200 km/órával forgó légtölcsérnek 1300 km/órás sebességgel nekirepülő Phantom nagynyomású Mach-kúpja képes megfékezni, megbontani a hurrikán "szeme" körüli felhőfalat. Ez a hatás kiválthatja a légörvény csapadékának kihullását, forgása lelassulhat, elgyengülhet, felhőzete olykor fel is oldódhat.

Ha viszont a vadászgép nem magasan repülne bele egy több tíz kilométer átmérőjű hurrikánba, hanem lent, a talaj közelében, csak egy néhány méter átmérőjű tornádó szűken forgó tölcsérének repül neki, Mach-kúpja teljesen megbonthatja a tornádó szűk, pusztító tölcsérét, azaz "kilyukaszthatja a porszívó csövét". Oldalról így szabadon szívódhat be levegő, aminek következtében összeomlik a tölcsér, vagy visszahúzódik a felhőjébe. Leonov a Phantomokat robotpilótával távolról irányíttatná a célhoz, hogy az örvényekben hirtelen változó nehézkedési terhelésektől megkíméljék a pilótákat.

Hugh Willoughby, a floridai egyetem hurrikánkutatója szerint viszont a Phantom csak annyira hatna egy hurrikánra, mintha teniszütővel próbálnánk egy lakásban a huzatot visszatartani. Chau-Lee, a nemzeti légkörkutató központ kutatója szerint is hiba lenne az ilyen beavatkozás, mert a hurrikánok, a ciklonok, a tornádók feladata, hogy az egyes régiókban összegyűlő hatalmas energiatöbbleteket máshova helyezzék át.

Kilyukasztja a légtölcsért?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.