Napi felfedező

Szemkárosító diszkólézer

Súlyos szemkárosodás ért két táncost Belgiumban egy Antwerpen közelében július végén tartott technofesztiválon, minden bizonnyal a lézersugarak miatt. Egyiküknek a látása rendbe fog jönni, a másikuk azonban egyik szemére véglegesen megvakult. A fesztivál szervezői azt állítják, hogy nem az erős fénynyalábok, hanem talán a diszkókban is használt (eredetileg a prezentációk mutogatópálcái helyett kitalált) lézertollak tehetők felelőssé a szemkárosodásért. Az erős, közelről nézett lézerfény kiégetheti a retinát. (MTI)

Őssejtkezelés állatoknak

Több ezer, ízületi gyulladásban szenvedő kutya és ló kapott már őssejtkezelést az Egyesült Államokban, noha nincs még egyértelmű bizonyíték az eljárás hatékonyságára. Egy kaliforniai székhelyű cég olyan őssejtterápiát fejlesztett ki 2003-ban, melyben a kutyák és a lovak zsírszöveteiből különítenek el testi őssejteket, majd ezeket ültetik be a beteg állatokba. Az eljárást elsősorban idült ízületi gyulladás kezelésére használják. A cég állatorvosai szerint a terápia lehetővé teszi, hogy az állatok elkopott porcai és más szövetei visszaépüljenek. (MTI)

Géntérképezés "olcsón"

Az első humán genom leírása még 13 évbe, több százmillió dollárba és kutatók seregének munkájába került, most viszont három amerikai kutató pár hét alatt egy középkategóriás autó áráért elkészítette ezt - számol be róla egy tanulmány a Nature Biotechnology szakfolyóiratban. A Stanford Egyetem egyik munkatársa - aki saját DNS-mintáját adta az elemzéshez - a laboratórium egyetlen gépén, mintegy 50 ezer dolláros költséggel (tízmillió forint) végezte el a hárommilliárd bázispár elemzését. Pár éven belül a költség a mostani szint tizedére csökkenhet, és napi módszerré válhat a genetikai kockázatszűrés. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.