A donor biztonsága

A veseátültetés az újkori medicina egyik sikertörténete. A The New England Journal of Medicine-ben amerikai tudósok 3700 olyan donor egészség- és életkilátásairól számoltak be, akiknek az elmúlt 45 évben vették ki az egyik veséjüket. A megfigyelési időszak alatt 11 donornál alakult ki veseelégtelenség, ami érthető, hisz csak egy veséjük maradt. Ugyanakkor ez nem vészesen magas szám, bár ötven százalékkal meghaladja az amerikai átlagértéket. Több volt a donorok közt a magas vérnyomásos is. Ez is logikus, a hipertónia jelentős része veseeredetű. Ám ami a legfontosabb, és igen jó hír: komplex orvosi és pszichológiai módszerekkel igazolták, hogy a donorok életminősége nem romlott, a szervadományozást követően is teljes életet élhettek.

Persze a donorok az amerikai átlagnál fiatalabbak, és főleg egészségesebbek voltak. Másrészt a szervadók átlagos életkora, a transzplantáció tudományának fejlődésével, folyamatosan emelkedik,
ami viszont nyilvánvalóan növeli az óhatatlanul kialakuló ún. kopási betegségek számát is.

A vizsgálat üzenete ennek ellenére egyértelmű: a szervadás nemcsak önzetlen és fontos, más életét megmentő tett, de a donor számára is csak minimális kockázatot jelent. Márpedig donorokra égetően szükség van: sokkal kevesebben vannak, mint ahányan új szervekre várnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.