Windows: októberben jön a hetedik - nézzük, mit tud

Ősszel kiadja a Microsoft a Windows 7-et, nézzük hát, a jövőbeli használók mire számíthatnak. Nem volt nehéz dolgunk, mert a próbaverziót május óta ingyenesen le lehet tölteni, és 2010. június 1-jéig lehet futtatni.

Először is pontosan meg kell különböztetni az operációs rendszert, mint szoftvert, és az operációs rendszert, mint terméket. Utóbbinak igen fontos, de csak egy része az előbbi. Az operációsrendszer-termékben számos, kiegészítő, értéknövelő stb. szoftver szerepelhet az operációsrendszer-szoftver mellett. De maga az operációsrendszer-szoftver is több részből áll: a futási környezetből a felhasználói alkalmazások számára, a különféle hardverelemek illesztőprogramjaiból, s végül, de nem utolsósorban a kezelőfelületből, amely az operációs rendszer "arca". Sokan nem választják szét a szoftvert a terméktől, ezért gyakori, hogy a kifogások nem is az operációsrendszer-szoftvert, hanem a termékcsomag egy összetevőjét illetik.

1992, a Windows 3.11 megjelenése óta az új Windows-verziók fogadtatásának elmaradhatatlan része az új változat mértéktelen hardver-, memória- és merevlemezhely-igénye fölötti méltatlankodás. Ugyanúgy, mint az előző változat felbecsülhetetlen értékeivel való szembeállítás. Most is se szeri se száma azoknak a szakcikkeknek, amelyek a Windows 7  15 GB merevlemezigényét, a minimum 1 GB memóriakövetelményt és a fejlett grafikát felháborítóan magasnak tartják.

A jelen írás tapasztalatai egy 2,6 GHz-es P4-es, Intel 865GV alaplapú, 40 GB merevlemezzel és 1 GB memóriával szerelt, mintegy 6 éves, használt Fujitsu-Siemens asztali gépre történt "szűz" (üres, formattálatlan merevlemez) telepítésből származnak. Erre a gépre az angol Windows 7 próbaverzió egy hazai IT-szaklapból származó ajándék-CD-ről mintegy 35 perc alatt úgy felment, hogy rá sem kellett nézni, megtalálta az alaplapi grafikát, az USB-t, a hálózatot, sajnos, a hangrendszert nem, és emellett ki is tartott. Valószínűleg ehhez a géphez már nem is lesz Windows 7-es hangrendszerillesztő...

Nem végeztünk korrekt teljesítményméréseket, egyrészt ilyen nincs, másrészt egy 6 éves gépen minek? A kompatibilitási tesztet a Windows 7 viszont jól teljesítette.

A Windows 7 "arca" szép. A megboldogult Windows Vista "Aero" becenevű kezelőfelületét örökölte, sok motívum ismerős volt a Google Chrome böngészőből - feltehetőleg az vette a Vistából, amelylyel a szerző nem találkozott. A "gadget"-ek - a munkaasztalra kirakható, óra, naptár, időjárás stb. minialkalmazások - meg az Ubuntu Linux (régebb óta létező, látványos, konkurrens operációsrendszer-termék) kinézetére emlékeztetnek - amitől a használati értékük semennyit sem változik.

Nehezebben, illetve kicsivel több kattintással érhetők el a beállítások, mint eddig, ami a "normális" felhasználókat nem fogja zavarni, és persze máshol, sokszor más néven lelhetők fel - de egy réteggel (két kattintással) mélyebben azért előjön a jól ismert "Eszközkezelő" és "Számítógép-kezelés".

A Windows 7 egyik legfontosabb szakmai újdonsága, hogy kihasználja, és az alatta futó alkalmazások számára szolgáltatja a többmagos processzorok többletteljesítményét. Ideje volt, mert manapság már talán nem is lehet kapni egymagos CPU-val szerelt gépet, sőt az újabb proceszszorokban visszatért a többszálú futtatás lehetősége is (a Hyperthread), amely két éve háttérbe szorult. Így a programok akár 4-8 processzort is láthatnak a több mag és a több végrehajtási szál következtében. Vagyis ezeken a gépeken a Windows 7 várhatóan jobb teljesítményt nyújt, mint az XP nyújtana.

A több mag, több proceszszor, a rengeteg memória jó terepet ad a virtualizáció nevű technikának: amikor az alkalmazáscsoportok mintha külön-külön számítógépen futnának. Így tudja a Windows 7 a különösen kényes XP-s alkalmazások számára a megszokott környezetet nyújtani: egy virtuális gép segítségével, amely viszont az utánzás miatt lényegesen lassabb, mintha ugyanazt az alkalmazást ugyanazon a gépen, "rendes" XP alatt futtatnánk. Ezzel a Windows 7 betartja azt a hagyományt, hogy minden új változatnak egyre jobbak a többfeladatos képességei.

A másik újdonság a hálózati képességek között található: a Windows 7-es gépek biztonságos, titkosított kapcsolatot tudnak létesíteni egymással, legyenek akár ugyanabban a szobában, vagy másik városban. Ettől az otthoni felhasználó nem lobban lángra, de a cégek örülhetnek.

Magasabb a biztonság is: ha ki nem kapcsoljuk, akkor minden egyes, nem Microsoft-program indításakor rákérdez: biztonságos ez? Ráadásul külön rá kell beszélnünk, hogy a programok kimenthessék beállításaikat, mert alaphelyzetben nem írhatnak az alkalmazások a rendszermappákba.

Van (hamarosan lesz) tehát egy szép, új, gyors, biztonságos Windowsunk, amely lényegében minden gépen fut, minden eddigi alkalmazásunk használható rajta. Kicsit zavaró, hogy ilyen Windowsunk már van: az XP, amely egy új, fentebb körvonalazott gépen szintén, még egyszer szárnyra kaphatna. Több magra, több processzorra úgyis csak azoknak a (grafikai, videoszerkesztő, tervező, tudományos) programoknak van szükségük, amelyek eddig is ki tudták használni. De ez is hasonlóképpen volt eddig: eltelik egy-másfél év, már vettünk egy új gépet, már kijött a Win7 SP2 (a 2. nagy javítócsomag), 2011-ben már égő lesz az XP.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.