Önjáró kukamata

Furcsa látvány - néhány hete egy kétkerekű robottal találkozhatnak a járókelők a középkorban alapított toscanai városka, Peccioli macskaköves utcáin.

Az olasz városkában feltűnt, látványos külsejű robotot a közeli Pisa egyetemének kutatói fejlesztik és tesztelik. Célja - hasonlóan a tavalyi év népszerű animációs filmjének főhőséhez, Wall-e-hoz - a város tisztán tartása. Pontosabban szemétgyűjtő teherautók helyettesítése, amelyek alig férnek el Olaszország történelmi belvárosainak szűk utcáiban és sikátoraiban, és felverik az éjszaka csendjét.

A robot másik előnye, hogy úgynevezett "on-demand" szolgáltatást nyújt, vagyis csak akkor dolgozik, amikor valóban szükség van rá. Ennek módja, hogy a felhasználók - miután regisztráltak a rendszerben - bármikor házhoz rendelhetik a robotot, akár egy taxit, majd miután azonosították magukat, a robot 40 kg kapacitású (ráadásul szelektív!) gyomrában elhelyezhetik szemetüket, amit a gép egy szemétgyűjtő telepre szállít.

A Segway rollerhez hasonlóan két keréken egyensúlyozó robot tájékozódását a memóriájába előre feltöltött térkép, és a mozgó akadályok érzékelésére szolgáló szenzorok segítik. Bár egy-egy szimulált megrendelést már sikerült kiszolgálnia a Peccioliban végzett tesztek során, fejlesztői szerint navigációs képességei egyelőre nem elegendőek ahhoz, hogy egy igazi zsúfolt nagyvárosban is elboldoguljon.

Ráadásul alighanem a helyi KRESZ-t is ki kell egészíteni, hogy ki lehessen engedni az utcára, és baleseti felelősségének szabályozásához is törvénymódosításra lehet szükség. A 2,8 millió eurós DustBot kutatási program tehát, melynek részeként elkészült a házhoz rendelhető szemétgyűjtő - és amelynek általánosabb célja a robotika városi alkalmazási lehetőségeinek feltérképezése - még nem ért véget. Sőt talán nem csak a robotot, hanem - tekintettel arra, hogy a lakosság errefelé általában szkeptikusan viszonyul a technikai újdonságokhoz - a felhasználókat is tovább kell fejleszteni.

A kukásrobot házhoz jön és 40 kilónyi, szelektíven gyűjtött szemetet cipelhet tovább
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.