Napi felfedező

Megvan a HIV genomja

Amerikai tudósoknak sikerült dekódolniuk a HIV-1 vírus egyszálú RNS-ből álló génkészletét. Az University of North Carolina kutatói a következő lépésben apró változtatásokat eszközölnek majd a genomon, és megfigyelik, hogyan változik a vírus viselkedése a mutáció hatására - ami már a terápiás célú alkalmazás előszobája lehet. (Népszabadság)

Többet szülő gazdagok

A Nature tudományos magazin cikke szerint trendforduló következett be a világban: immár nem igaz, hogy a jólét a gyerekszülések csökkenésével jár. A két tucat legfejlettebb ország többségében már fordult a kocka. Az elemzés azt mutatja, hogy a születésszám egy darabig valóban csökken a fejlettség növekedésével, ám a 0,86-os humán fejlettségi index fölött növekedni kezd. (Népszabadság)

A nemi irány állandó

Az Amerikai Pszichológiai Társaság friss állásfoglalása szerint nem kellene a melegeket azzal hitegetni, hogy terápiával vagy más kezeléssel heteroszexuálissá válhatnak. A 125:4 arányban megszavazott döntésre azért volt szükség, mert a terapeuták között jelen van a sokszor vallási konzervatívok által támogatott csoport, amelyik ragaszkodik hozzá, hogy a melegek irányultságát meg lehet változtatni. Ám ilyen lehetőségre nincs bizonyíték, viszont a kísérlet depressziót, öngyilkossági késztetést válthat ki a páciensből. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.