Összehangolt kacsintások

Kacsintás, pislantás, pislogás - a magyar nyelvben számos kifejezéssel írhatjuk le azt a folyamatot, amikor szemhéjaink rövid időre találkoznak egymással. Noha egy élettani szempontból rendkívül fontos jelenségről van szó, még ma is sok megválaszolatlan kérdés merül fel vele kapcsolatban. Nincs menekvés - néhány másodpercenként mintegy fél másodperc erejéig le kell csukjuk szemünket, azaz pislognunk kell. Ez a szó szerint szemvillanásnyi idő elég ahhoz, hogy szemhéjaink segítségével egyenletesen szétoszlassuk látószervünk felszínén a könnyet. A könnymirigyeink által termelt antibakteriális folyadék így szinte átöblíti szaruhártyánkat, ezzel védve azt a kiszáradástól és a különböző sérülésektől.

A folyamat percenként kb. 25 alkalommal ismétlődik, de ettől az értéktől jelentősen eltérő adatok is előfordulnak: teljesen normálisnak mondható, ha valaki ugyanennyi idő alatt csak 8-szor vagy akár 41-szer zárja össze szemhéjait. Amikor pislogunk, szervezetünk megszünteti vizuális érzékelésünk folytonosságát, vagyis ilyenkor egy pillanatnyi időt (egy percből átlagosan 6 másodpercet) vakon töltünk. A jelenség tulajdonképpen egy feltétlen reflex, tudatunktól teljesen függetlenül, akaratlanul megy végbe. Egy közelmúltban végzett japán kutatás ugyanakkor kiderítette: agyunk meghatározhatja, hogy pontosan mikor és milyen gyakran következzen be.

A Tokiói Egyetemen dolgozó Tamami Nakano és kollégái az emberek pislogási szokásait vizsgálták. A kutatók három különböző filmből vett rövid részleteket mutattak be a kísérleti személyeknek. Először a Rowan Atkinson-féle Mr. Bean című vígjátéksorozat, majd egy természetfilm 4-4 perces jelenetét vetítették le nekik, végül pedig az egyik Harry Potter-regény hangoskönyvváltozata került terítékre. A pörgős cselekményű komédia alatt a résztvevők percenként a szokásosnál jóval kevesebbszer, mindössze 17 alkalommal hunyták le szemüket, míg a másik két esetben a pislogások száma az átlagos érték körül maradt. Nakanoék ezt követően a Mr. Bean-részlettel többször is megismételték a vizsgálatot. Meglepő eredményre jutottak: a kísérleti személyek 50 százalékban a film ugyanazon pontjain pislogtak, sőt a nézők egyharmada összehangoltan, egyszerre zárta le szemeit.

A szakemberek a Proceedings of the Royal Society B című szakfolyóirat hasábjain mindezt azzal magyarázzák, hogy sem a tájképek szemlélése, sem a varázslótanonc kalandjainak hallgatása nem igényel különösebb figyelmet látószervünk részéről, vagyis ilyenkor többször pisloghatunk anélkül, hogy lemaradnánk valamilyen fontos információról. Agyunk valószínűleg folyamatos kontroll alatt tartja a film cselekményét, és csak a lehető legkevesebb értékes vizuális tartalommal rendelkező időpontokban, például egy-egy jelenet végén hagyja érvényesülni a szemhéjzáró reflexet, ellenkező esetben elnyomja azt - állítják a kutatók. A mozgalmas, fordulatokban bővelkedő vígjátékokban kevesebb ilyen helyzet adódik, mint a természetfilmeknél. Ez lehet a magyarázat a két kísérlet pislogási gyakoriságának eltérésére - vélik a szakértők.

Nemcsak egy film alatt lehet a pislantást összehangolni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.