A zöld fényt nem nézik csillagnak a madarak

A fényszennyezés, vagyis a Föld éjszakai túlzott megvilágítása régóta zavarja a csillagászokat. Létezik azonban az éjszakai kivilágításnak egy másik káros következménye is, amely rengeteg élőlény pusztulását okozza.

Az "ökológiai fényszennyezés" azokat a fajokat veszélyezteti, amelyek a Hold, illetve a csillagok állása alapján tájékozódnak. Iránytartásuk lényege az, hogy a gyakorlatilag végtelen távolságban lévő Holdról, illetve más égitestről a fénysugarak párhuzamosan, egy bizonyos szögben érkeznek a szemükbe, így amíg ez a szög nem változik, az állatok tudják, hogy egyenesen haladnak. Bármilyen földi fényforrás fénysugarai ezzel szemben radiális szöget zárnak be az állat szemével és ezzel spirális mozgásra késztetik. Ezért látjuk a rovarokat a fényforrás körül keringeni, mígnem érzékeik parancsát követve rá nem repülnek - vesztükre - magára a lámpára. Ugyanez a mechanizmus játszódik le az éjszaka repülő madarak esetében is. A tengerek világító tornyai, a mesterséges olajfúró szigetek és más fehér fénnyel erősen kivilágított objektumok körül, naponta százával találnak elhullt madártetemeket a vonulási időszakban. Különösen a borús éjszakák veszélyesek, amikor az "igazi" csillagok és a Hold roszszul láthatók.

Zöld fényben az L15-ös olajfúró sziget - megmentette a madarakat

Az Északi-tengeren ez évtől egy új ötlettel próbálnak véget vetni a madárpusztulásnak. Ameland szigetének partjait éjszakánként zöld fényekkel világítják meg. Az ötletet a holland NAM kőolajcég és a Philips vállalat karolta fel. A mérnökök szerint ugyanis elsősorban a fehér fény vörös spektruma és a vöröses fények zavarják meg az állatokat, míg a zöldes-kékes fények sokkal kevésbé ingerlik az érzékeiket. Az első próbákat az L15-ös olajfúrószigeten végezték, 20 kilométerre nyugatra Vlieland szigetétől. A fúrósziget mind a 380 lámpáját zöld fényűre cserélték. Az eredmény meglepően biztató volt, a korábban ezres nagyságrendben talált madártetemek helyett, csak elvétve találtak elhullt madarat a szigeten és a környező vizekben. Joop Marquenie, a NAM biológusa most azért harcol, hogy minden mesterséges sziget és a parti jelzőtornyok fényeit is cseréljék zöldre.

Egyetlen bökkenő még van. Eddig a helikopter-leszállóhelyeket jelezték zöld megvilágítással. Nem lenne jó, ha az éjszaka repülő madarak után, most az éjszaka repülő emberek tévednének el...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.