Napi felfedező

Foltos Jupiter

Új sötét folt jelent meg a Jupiter déli pólusa környékén, amely feltehetően egy kisbolygó vagy üstökösmag becsapódási nyoma lehet. A felvételt Anthony Wesley ausztrál amatőr csillagász készítette július 19-én éjjel. Az óriásbolygó déli részén látszik az új, sötét színű folt, amely feltűnően hasonlít a Shoemaker-Levy-üstökös 1994-es becsapódása által keltett foltra. (Népszabadság)

Védik a folyami delfint

Egy friss tanulmány szerint a delfinélőhelyeket védetté kell nyilvánítani, különben nincs esély arra, hogy az indiai folyami delfin megmaradjon a Brahmaputra folyórendszerben. Az itt élő delfinekre leselkedő legfőbb veszélyek a halászat közbeni véletlen elejtés és a cetolaj érdekében végzett orvvadászat. Becslések szerint az indiai folyami delfin teljes állománya mintegy 2000 egyedre tehető. (greenfo.hu)

160 éve: fénysebesség

A fénysebesség mérésének gondolata hosszú ideig fel sem merült, még a legnagyobb elmék is, Arisztotelésztől Descartes-ig úgy gondolták, hogy a fény bármilyen távolságot egy pillanat alatt tesz meg. Ebben csak a XVII. században kezdtek kételkedni, s Galileo tette az első kísérletet a fénysebesség meghatározására. A fény sebességét 1849. július 23-án mérte meg először földi, laboratóriumi körülmények között a francia Hippolyte Fizeau. A tudós ezt a sebességet másodpercenként 314 ezer kilométernek mérte. A mai ismereteink szerinti 299 792 km/másodperc. (MTI)

Az életkor fontosabb

Angol szakértők szerint bizonyos életkor elérése után mindenkinek javasolt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése a vérnyomás emelkedése okozta kockázatok ellensúlyozására. A szívgyógyászok körében is nagy vitát kiváltó tanulmányt a British Medical Journal közölte. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.