Egy tablettát - de mikor?

Egy friss svéd felmérés szerint a ma forgalmazott szerek 27 százaléka sorolható az elnyújtott hatású, 12-24 óráig ható, azaz napjában egyszer, maximum kétszer beveendő retard készítmények közé, és ez az arány 2015-re meghaladja az 50 százalékot.

Ám a szakemberek az új kihívásokra is felhívják a figyelmet. Például arra, hogy az elnyújtott hatású készítmények hatása sokszor nem egyenletes. Van csúcskoncentrációjuk, illetve olyan időszak is, amikor - már vagy még - kevésbé hatnak. A bevétel optimális időpontja is egyénenként változhat.

Reggel, délben, este, tablettát de mikor?
gyógyszer, tabletta

A legtöbb elhúzódó hatású fájdalomcsillapító a csúcskoncentrációját hat óra múlva éri el a vérben. A krónikus fájdalomra panaszkodó sokszor maga tapasztalja ki, mikor érdemes bevennie a szert. Ugyanakkor a gyomor-, nyombélfekély, illetve reflux-betegség elleni szereket általában este szedik be - vagy nem: ha fizikai munka vagy éppen a stressz hatására nappal folyik vissza több gyomorsav a nyelőcsőbe, a szerrrel reggelente sikeresebben enyhíthetőek a tünetek.

Egyes depresszió elleni szerek álmatlanságot okoznak, ezért jobb reggel adni. Más antidepresszánsok meg pont ellenkezőleg hatnak: mellékhatásaik jobban kivédhetők, amennyiben lefekvés előtt veszik be, hogy átaludhassák a kellemetlen(ebb) éjszakai szakaszt. A vérnyomáscsökkentők többségét meg reggel adják - ám ha a vérnyomás- és szívproblémák éjjel tetőznek, akkor jobb az esti beadással megelőzni a bajt.

Ne nyugodjanak bele abba, hogy kaptak egy könnyen bevehető szert. Tudják meg azt is, hogy mikor érdemes beszedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.