Összeomló PC-piac

Sosem látott mértékben, tavalyhoz képest 20-30 százalékkal esett vissza az első fél évben a magyar számítógéppiac. A szakértők arra számítanak, hogy a tendencia tartós lesz, az éves keresletcsökkenés akár az egyharmados arányt is elérheti. Fellendülés csak a jövő évtől várható. A korábban a piac motorjának számító hordozható gépeknél is érezhető a válság.

A második negyedévben már a laptopok, sőt az olcsó netbookok eladása is csökkent, és az év egészére nézve ebben a kategóriában is reálisnak látszik a 30 százalékos visszaesés. Összességében idehaza az idén várhatóan 280-300 ezer hordozható gépet adnak el, ami lényegesen rosszabb eredmény a tavalyi, 400 ezer feletti eladásnál.

Egyetlen terület van, ahol nyoma sincs a krízisnek, ez pedig a "zöld IT": a cégek keresik az energiatakarékos, költségcsökkentő megoldásokat.

A kibontakozás akkor kezdődhet meg, ha a pénzügyi szektorban véget ér a válság-sokk. Ebben a szférában ugyanis gyakorlatilag teljes körűen leállították, illetve bizonytalan időre elhalasztották az informatikai beszerzésekkel járó projekteket. Ugyanez történt egyébként a közigazgatásban is, ahol egyedül az uniós pályázatok visznek némi életet a piacba - az állami és az önkormányzati szféra nem vásárol. Ez utóbbi körben azonban a magyar piac ismerői nem is várnak gyors változást. (H. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.