De mit tegyünk, ha elér az influenza?

A külvilág szerint Magyarország példamutató járványügyi rendszerrel és pandémiás tervvel rendelkezik. Ennek ellenére meglehetősen nehéz kibogozni, hogy mi a teendő, ha valaki az új típusú influenza tüneteit észleli magán.

Az új típusú influenza főbb tünetei (láz, orrfolyás, fej- és végtagfájdalom, levertség, esetleg látászavar) nem különböznek látványosan a szezonális influenzáétól. Csakhogy jelenleg nincs influenzaszezon, így a tünetek megjelenése mindenképpen gyanúra ad okot. Növeli a valószínűséget, ha a páciens külföldről tér haza (főként akkor, ha olyan országból jön, ahol jóval több a fertőzött, mint Magyarországon), és esetleg együtt utazott tüsszögő, lázas vagy más ok miatt potenciálisan vírushordozó utasokkal. Vagyis egyelőre - amikor még szezonon kívül vagyunk, és kevés a hazai megbetegedés - nemcsak a tünetekre, hanem a többi kockázati tényezőre is célszerű figyelni.

Ha valaki az előbbiek alapján azt gondolja, hogy ő maga (vagy esetleg a családtagja) megfertőződött az újinfluenza vírusával, a legfontosabb teendő az elkülönítés. Ahogyan azt lapunk kérdésére Komáromi Zoltán országos háziorvosi szakfelügyelő kifejtette, ilyenkor az a cél, hogy abban a három-négy napban, ameddig a kórokozó fertőzőképes, minél kevesebb embernek adjuk tovább a vírust.

Vagyis a beteg maradjon otthon, vonuljon külön szobába, gyakran mosson kezet, fertőtlenítsék mindazt, amihez hozzáért, és töltse a következő egy-két napot ágynyugalomban - természetesen a megfelelő lázcsillapítás és folyadékpótlás mellett. Ha ennyi idő alatt enyhülnek a tünetek, akkor valószínűsíthető a gyógyulás és a későbbiekre szóló védettség is. - A betegség ugyanis az európai tapasztalatok szerint nagyon ragályos, de enyhe lefolyású - fogalmazott Komáromi Zoltán, hozzátéve: a kontinensen eddig alig néhány ember halt meg az új típusú influenza miatt - ennyien kis túlzással a szemtengelyferdülésbe is belehalnak.

Ha a betegség továbbra is fennáll, és a tünetek nem csillapodnak, a következő lépés az AH1N1 kezelésére területileg kijelölt fertőzőosztály felkeresése (ezekből régiónként egy, azaz országosan összesen hét van). Mint megtudtuk, a háziorvosok térítésmentesen igényelhetnek gyorsteszthez szükséges készletet az ÁNTSZ-től, ám egyelőre nem tudni, hogy közülük hányan éltek a lehetőséggel, a ténylegesen az újinfluenzában megbetegedettek kezelésére pedig az említett centrumok vannak felkészülve - azaz egyelőre érdemes közvetlenül hozzájuk fordulni.

Mivel az egyik cél továbbra is a lokalizáció, nem érdemes a tömegközlekedést igénybe venni. Vagyis két szállítási mód jöhet szóba: személygépkocsival (maszkban a beteg és a sofőr is), vagy mentővel. - Mivel az izolált szállítás ebben az esetben közegészségügyi érdek, a mentő komoly gyanú esetén kihívható - erősítette meg kérdésünkre a szakfelügyelő. Azt ugyanakkor Komáromi Zoltán is elismerte, hogy az őszi influenzaszezon kezdetétől, illetve akkor, ha a megbetegedések száma meredeken megnő, már komolyabb dilemma lesz az újinfluenza-gyanú megállapítása.

Maszk, elkülönítés, fertőtlenítés
A man wearing a disposable mask poses next to a placard during a campaign promoting the use of face masks to prevent infection by the H1N1 flu virus, at a hospital in Nonthaburi province, on the outskirts of Bangkok, July 13, 2009. Thailand plans to speed up its domestic production of a vaccine to help manage the spread of type A (H1N1) influenza better, a local newspaper reported. REUTERS/Chaiwat Subprasom (THAILAND SOCIETY HEALTH POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.