Napi felfedező

Tatuszerű krokodilok

Tatuszerű krokodilok népesítették be 90 millió évvel ezelőtt a mai Sao Paulo brazíliai szövetségi állam területét - a leletről a Rio de Janeiró-i Egyetem kutatói számoltak be. Az Armadillosuchus, vagyis "armadilló krokodil" páncélja a ma élő övesállatokra - tatufélékre vagy a sörtés armadillóra - emlékeztet. Testhossza elérte a két métert, és 120 kilót nyomott. (MTI)

Őssejtből ivarsejt

Az északkelet-angliai Newcastle egyetemének tudósai embrióból nyert őssejt felhasználásával hoztak létre spermiumot. A szakértők szerint az eredmény elvezethet a férfiak gyermeknemzési problémáinak gyógyíthatóságához. Lehetővé válik annak tanulmányozása is, hogy a reproduktív sejtekre miként hatnak a különböző toxinok, például a leukémiában szenvedő fiatal fiúk esetében a kemoterápia, amely egy életre nemzőképtelenséget okozhat. (MTI)

Lusta dínók

Brian McNab amerikai kutató szerint a dinoszauruszok azért értek el hatalmas méreteket, mert az egykor bőségesen jelenlévő táplálékot rendkívül hatékonyan hasznosították. A Florida Egyetem kutatója szerint amennyiben két állat ugyanannyi energiát vesz magához, az nő nagyobbra, amelyik hatékonyabban hasznosítja azt. A brontoszauruszok valószínűleg annak köszönhették tömegüket, hogy kevés mozgással igen jól hasznosították az energiát. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.