Ókori fájdalomcsillapító

Az aszpirin tényleg rekorder: most töltötte be a 110. évet. 1899-ben jelent jelent meg a gyógyszerpiacon, és azóta is töretlen a karrierje. Pihentagyúak kiszámolták, hogy az elmúlt 110 évben kb. egy trillió (milliószor millió!) szem tabletta fogyott belőle, melyek összsúlya 50 ezer tonna.

Igazából még régebben gyógyítanak vele, mert fűzfalevél kivonatát már i. e. 400 körül ismerik. Az antikvitás óta ismert és használt hatóanyagnak egyre újabb és újabb hasznos gyógyhatását fedezik fel. Így például a 70-es évek óta szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is használják.

Ma már egyre gyakrabban adják számos más érbetegség, újabban a stroke, az agyvérzés kivédésére, pontosabban a megismétlődés rizikójának minimalizálásra is. Magyarországon a stroke a harmadik leggyakoribb halálok. Márpedig az aszpirin egy kanadai utánkövetéses vizsgálatban 31 %-kal csökkentette az agyvérzés kockázatát.

Hogy ne csak áradozzunk erről az időtálló gyógyszerről, említsük meg komoly mellékhatásait is, amelyek óvatosságra intenek a használat során: gyomorfájdalom, fekélyképződés, vérzések az emésztőrendszerben. Megjegyzendő, hogy a modern aszpirintablettáknak már kevesebb a szövődménye, és amikor nagy adagban kell adni, "gyomorvédő" szereket is adnak mellé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.