Napi felfedező

Új típusú fekete lyukak

Brit csillagászok a fekete lyukak "közbenső" osztályát fedezték fel, amelyek megmagyarázhatják, hogy miként alakulnak ki a galaxisok centrumában a szuper nagy tömegű fekete lyukak. "Az egyik elmélet szerint a szuper nagy tömegű fekete lyukak több közepes méretű fekete lyuk összeolvadásából keletkeznek" - magyarázta a kutatást irányító Sean Farrel, a Leicesteri egyetem asztrofizikusa. Ilyen fekete lyukak létét sikerült kimutatni röntgensugarak detektálásával. (MTI)

Zöld szigetelőanyag

Öt év kutató-fejlesztő munka eredménye az az ECOSE nevű technológiával készült szigetelőanyag, amely teljesen formaldehid- és fenolmentes. Az új technológia révén a korábban használt kőolajbázisú vegyszerek helyett könnyen újrahasznosítható szerves anyagok kötik össze a szigetelőanyagok szálait. (Népszabadság)

A skizofrénia génjei

Harmincezer génváltozat lehet a skizofrénia és a bipoláris zavar hátterében, ami azt jelenti, hogy távol van még olyan gyorstesztek kidolgozása, amelyekkel bármelyik betegség előre megjósolható lenne. Egy kutatócsoport három nagy tanulmány keretében elemezte mintegy tízezer skizofréniával, és húszezer nélküle élő ember DNS-ét. Az eredmények azt is megmutatták, hogy mennyire összetettek az ilyen típusú betegségek. Az eredmények egyelőre nem alkalmasak egyének mentális betegségének kockázatbecslésére. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.