Európa-bajnok a hazai viperavédelem

Június végén "Best of the Best" címmel tüntették ki és Európa öt legsikeresebb, LIFE-finanszírozású, természetvédelmi programja közé választották a rákosivipera-programot. Az értékelést a 2007-2008-ban lezárult természetvédelmi projektek körében végezték el első alkalommal a LIFE történetében. Az első válogatásban megnevezték azt a 26 legjobb projektet, melyeket a "Best LIFE Nature Project" díjjal jutalmaztak, majd ezek közül kiválasztották az öt legjobbat.

A díjakat a Green Week rendezvénysorozat keretében adták át Brüsszelben. 2009-től a LIFE+ támogatással öt évre garantált a faj védelmével kapcsolatos tevékenység. Magyarországon a rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legkiemeltebb kategóriába tartozik, természetvédelmi értéke egymillió forint.

A kiskunsági Rákosivipera-védelmi Központban a tenyésztést 10 vadon befogott példánynyal kezdték, ma csaknem 400 rákosi viperát nevelnek. A tenyésztést genetikusok, állatorvosok, bakterológusok, virológusok és egyéb kutatók segítik. A központban nevelt állatokat 2010-ben engedik ki az eredeti élőhelyükre. A cél az, hogy megerősítsék a még meglévő, kis létszámú populációkat. Ahhoz, hogy a kibocsátott egyedek megmaradjanak és az állományok stabilizálódhassanak, számos helyen élőhely-rekonstrukciókra volt szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.