Napi felfedező

Fizetős kalózok

Egy internetkávézók üzemeltetésével foglalkozó svéd cég felvásárolja a Pirate Bay fájlcserélőt. A vevő a mintegy másfél milliárd forintnak megfelelő vételárért nem csak egy szerzői jogi perrel terhelt vállalkozást kap, hanem egy igen hatékony letöltési és megosztási technológiát, valamint egy hihetetlen forgalmú webhelyet is: a thepiratebay.org oldal havi 20 millió látogatóval és mintegy egymilliárd oldalletöltéssel a leglátogatottabb webhelyek közé tartozik a világon. Az új tulajdonos fizetős tartalomszolgáltatást kíván nyújtani az eddig ingyenes Pirate Bay-en. (Népszabadság)

Parlagfűkommandó

2009. július elsejétől az új szabályozás értelmében kemény pénzbírságra számíthat az a telektulajdonos, aki elmulasztotta kiirtani területén a gyomnövényt. A büntetés 15 ezer és 5 millió forint közötti lehet. Mától az ellenőrzést az önkormányzat munkatársai végzik, a büntetést pedig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi felügyelői szabják ki. Tavaly szeptember óta belterületen kizárólag a növényvédelmi felügyelők bírságolhatnak, korábban ez a jegyző dolga volt. (KVVM)

Ellenálló madárinfluenza

Először bizonyult ellenállónak a Tamiflu nevű, jelenleg legfontosabb vírusellenes gyógyszerrel szemben az új influenza vírusa - közölték egészségügyi tisztviselők. A rezisztenciát egy dán páciensnél tapasztalták, aki azóta felépült az influenzából. Úgy tűnik, az ellenálló influenzatörzs olyan páciensnél fejlődött ki, aki a betegség megelőzésére szedte a gyógyszert. A kórokozó valószínűleg nem terjedt át másokra. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.