Aranyvarangy baktériumfürdőben

Speciális összetételű fürdővízbe mártogatják a békákat kutatók, hogy megmentsék őket a világszerte szélsebesen terjedő halálos gombafertőzéstől. A Batrachochytrium dendrobatidis nevű gombafaj ezrével pusztítja a kétéltűeket Közép- és Dél-Amerikában, Ázsiában, a Fülöp-szigeteken, Európában, sőt a betegséget hazai nemzeti parkokban is észlelték.

Amerikai kutatók most egy olyan baktériumfajjal kísérleteznek, amely megvédi a békákat a gombafertőzéstől. A Janthinobacterium lividum nevű baktérium természetes körülmények közt is megtalálható néhány kétéltű bőrén. Reid Harris, a virginiai Madison Egyetem kutatója most ezt a baktériumot felhasználva készít védő bevonatot más kétéltűeknek. A kísérletek során a Sierra Nevadában honos hegyi sárgalábú békák hat példányát mártotta baktériumos fürdőbe, majd másik hat békával együtt megfertőzte őket a gombával. Öt hónappal később a gyógyfürdőből kihagyott békák egy kivételével elpusztultak, míg a kezelt példányok mindegyike megmaradt, sőt gyarapodott is az eltelt hónapok alatt. A mikrobiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a kezelt békák bőre egy violacein nevű antibiotikumot tartalmazott nagy mennyiségben, amely megóvta őket a betegségtől.

Harris csapata most azt tervezi, hogy kipróbálják a módszert a természetben is. A vadonból már kipusztult panamai aranyvarangyot szeretnék életre kelteni, méghozzá úgy, hogy fogságban szaporított, baktériumfürdővel kezelt példányokat helyeznek ki az egykori természetes élőhelyükre. Ha megmaradnak, később az állatok közvetlen kezelése mellett esetleg megpróbálják az élőhelyet, a talajt és a vizeket is teleszórni a védelmet biztosító baktériumokkal - írja a New Scientist.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.