Netezz, utazz, naplózz!

Az ősi kínai közmondást, miszerint a leghosszabb utazás is az első lépéssel kezdődik, egy mai utazni vágyó inkább így kezdhetné: minden utazás a legelső egérkattintással indul.

Az online turisztikai piac egyre nagyobb népszerűségnek örvend, az internet, a megosztó szolgáltatások és az online fizetés elterjedésével. A több éve a hazai netkikötőkben "ringatózó" portálok, mint a vista.hu, a hurra-nyaralunk.hu vagy a nu.hu napi többezres látogatottsággal és milliós árbevétellel igazolják az online utazásszervezés hatékonyságát.

De kattintsunk csak nyugodtan a szallas-guru.hu, a vendegvaro.hu, vagy a ftur.hu címen elérhető hazai szálláshelygyűjtő portálokra. Ezeken az oldalakon Magyarország legkisebb falusi vendégházáról is találhatunk információt. A portálok előnye, hogy az utazni vágyó pár perc alatt össze tudja hasonlítani a különböző ajánlatokat, sőt a nyaralóhely környékéről is saját igényeinek megfelelően sok hasznos és érdekes adatot találhat. A web 2.0 itt is megbízható fogyasztóvédőnek bizonyul: a szálláshelyek idealizált adatai mellett az ott járt utazók bejegyzett tapasztalatai, fotói információs kincsesbányák!

Egy minapi felmérés szerint a magyarok többsége az idén hazai utazást tervez. A tömegközlekedők számára jó hír, hogy egyre több meNETjegyet szerezhetünk be online. Belföldi vasúti vonatjegyet is immár több mint egy éve, 2008. június 16-a óta lehet a vasúttársaság internetes jegyértékesítési rendszerén keresztül váltani. (mav-start.hu.) - Az ún. eTicket egyéves fennállása alatt népszerűvé vált utasaink között, Egy év alatt 161233 vásárlási tranzakcióban 330964 jegyet vásároltak az interneten, főleg intercity járatokra - közölte a társaság sajtóirodája.

"A rendszer használatához az egy e-mail címre, valamint a honlapon felsorolt bankkártyatípusok valamelyikére van szükség. Az utasok az online menetrendből kiválasztott viszonylatról és a kifizetett összegről egy 10 számjegyből álló kódot kapnak, amelyet - a mintegy 40 helyszínen megtalálható, a vasútállomásokon elhelyezett kioszkokba - beütve vehetik át menetjegyüket. Pár hónapja mobiltelefonnal is elvégezhető ugyanez a művelet, az e-Ticket-M program segítségével - közölte a MÁV Start Zrt. A Volánbusz jegyirodája is megnyitotta netes, mobilon is elérhető fiókját, ők egy PDF-formátumú jegyet küldenek a bankkártyával fizető, regisztrált leendő utasuknak. Belépés a volanbusz.hu oldalon.

Persze elsősorban jó térképre van szükségünk. A már e hasábokon sokszor "megénekelt" Google-szolgáltatás, a háromdimenziós, valódi műholdfelvételekből álló interaktív térkép, illetve útvonaltervező, a maps.google.com mellett egy kevésbé ismertet ajánlanék. A www.hu.map24.com magyar nyelven is, akár mobilról is elérhető oldalon választhatunk nézetet: felülnézeti és térbeli nézet között. Itt az út vonalának leírása mellett azok közlekedési adatait is megtaláljuk, pl. sebességkorlátozás.

Ha megvan az úti cél, a jegy, a foglalás és az útvonal is, akkor már "csak" a csomagolás van hátra. Ha nem akarjuk, hogy egy rémálommá váljon ez a nem éppen közkedvelt feladat, hívjuk segítségül a netet, ami naná, hogy ehhez is segítséget nyújt... Egy kis angolnyelv-tudás segítségével válaszoljunk az upl.codeq.info címen elérhető barátságos kis kérdőív kérdéseire. Mikor, milyen időjárási körülmények között, és mekkora gyerekkel utazunk stb.

A gombnyomásra elkészülő listán szereplőket tartsuk szem előtt és olyan segítséget kapunk, amit nem is álmodtunk volna. A remélhetőleg gond nélküli utazás-nyaralás élményei a fenti előkészületek után felhőtlen örömöt nyújthatnak.

Ezeket fontos lehet megosztani másokkal: szóban a blogokon: pl. akár itt, a nolblog.hu-n, vagy a blog.hu, freeblog.hu című ingyenes naplóíró oldalakon. Aki kevésbé szószátyár, az is "képes" lehet szórni az információkat: fotókat feltölthet a szintén ingyenes, akár a nemzetközi, tehát Google-szolgáltatásként elérhető Picasa webalbumba - picasaweb.google.hu/home vagy a kep.tar.hu/ oldal, ahol közel kétszázezer felhasználó közel 20 millió fotója (!) van már fenn.

Virtuálisan miénk az egész világ
Virtuálisan miénk az egész világ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.