Nyírfajdbemutató épül

A legjobb úton halad a nyírfajd magyarországi visszahonosításának ügye Északkelet-Magyarországon. Mint korábban megírtuk, a Dudás Miklós, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi felügyelője kidolgozta újrahonosítás-programot a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. felkarolta.

Magyarországon az 1800-as évek végén, a Nyírségben élt legutoljára nyírfajd, s az együttműködők - számos más szervezet, mint például a Safari Club International (SCI) támogatásával - újrahonosítják Magyarország északkeleti tájain.

A kezdeményezést Bruce Eaverson, az egyesült államokbeli központú, harminchat országban működő SCI alelnöke kitűnőnek minősítette közelmúltbeli látogatásán, amikor a nyírfajd-visszatelepítési programmal ismerkedett a zrt. gúthi erdészetében, a visszahonosítás egyik helyszínén. A programot az egyesület - mely alapítása óta
200 millió dollárt költött a különböző visszatelepítési, vadvédelmi, kutatási és oktatási programokra - magyarországi szervezete is támogatja. Egy egyesült államokbeli szakmai folyóiratban már szakcikk is megjelent a magyarországi nyírfajd-repatriálásról.

- Fontos, hogy a nyírfajd ne olyan madár legyen, amit még "élő ember nem látott", legfeljebb képen, a szakemberek és a média képviselőin kívül - mondja Kaknics Lajos, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója. Az erdőgazdaság éppen ezért a Bánki Tájház és Arborétum területén - egy Debrecenhez közeli erdős pusztán - bemutatóhelyet, "nyírfajdsimogatót" hoz létre 20 millió forintból, melyet pályázati támogatásból szerez be. A bemutatóhely kialakítása már az idén elkezdődik.

Nyírfajdkakas. Az egyik legszebb állatunk lehet, ha visszahonosítják
Nyírfajdkakas. Az egyik legszebb állatunk lehet, ha visszahonosítják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.