Ultrahangos agyműtét

Svájci orvosok a világon elsőként a koponya felnyitása nélkül műtötték meg tíz beteg agyát. A zürichi egyetem gyermekklinikáján végrehajtott beavatkozássorozat azonban így fogalmazva korántsem egyedülálló.

Az operációkat egy nagy energiájú ultrahanggal felszerelt MRI-vel végezték el. Az eljárás során az ultrahang az érintetlen koponyán keresztül behatolt a páciensek agyába, majd egy három-négy milliméter átmérőjű területen felmelegítette és elroncsolta a beteg szöveteket.

A nagy energiájú ultrahangot nőgyógyászati beavatkozásoknál, illetve prosztatadaganatok kezelésénél már néhány éve használják, az idegsebészetben azonban eddig a legnagyobb gondot az jelentette, hogy az ultrahanggal bevitt hőmennyiséget nem tudták egy adott pontra koncentrálni, így az szétterjedt az agyban, ez pedig káros hatással volt a környező területek idegsejtjeire - mondta lapunknak dr. Bognár László, a Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikájának vezetője.

A svájciak eredménye azonban nem az első behatolás nélküli idegsebészeti eljárás. Ehhez hasonló beavatkozásokat már régóta végeznek szerte a világon, így például hazánkban is. A Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikáján az elmúlt években szinte már napi gyakorlattá vált a gamma-kés használata, amellyel akár cseresznye nagyságú agydaganatokat is sikerül eltávolítani vágás nélkül, fájdalommentesen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.