A Google már nem fotózza Budapestet

Másfél hónapja vezető hír volt a hazai médiában, hogy a Google Street View jóvoltából hamarosan Budapest is "virtuálisan körbejárható" lesz. Pénteken azonban a szoftvercég adatvédelmi aggályok miatt leállította a főváros fotózását. Az eset kapcsán vita indult a technológiai lehetőségek és az elektronikus adatvédelem összeütközéseiről.

A Google Street View - a hasonló alkalmazásokkal együtt - tipikus XXI. századi szolgáltatás, amelynek csak a széles sávú internet korában van értelme - ott viszont bizonyos esetekben szinte nélkülözhetetlen. Maga a megoldás műszaki szempontból egyszerű: a szolgáltató fényképsorozatokat készít egy-egy város utcáiról és egyéb közterületeiről, majd a fotókból öszszeállított panorámaképeket az interneten keresztül hozzáférhetővé és mozgathatóvá teszi. Így a számítógép előtt ülő felhasználók virtuálisan, az egér húzogatásával megnézegethetik a kiválasztott helyszíneket. Az online városlátogatás hasznos lehet például egy szálloda kiválasztásánál (tényleg a tengerparton áll-e a hotel), egy városnézés programjának összeállításánál, de akár lakás- vagy irodavásárlás előtt is. Sőt az alkalmazásra rengeteg új szolgáltatás is épülhet, az autós- vagy gyalogosnavigációtól az online étteremkalauzokig (az eddigi tapasztalatok szerint kifejezetten idegenforgalom-fokozó hatású).

Az üzletágban a Street View-t kifejlesztő Google a legnagyobb szereplő, de korántsem az egyetlen. Abban viszont egyedülálló az amerikai cég, hogy mindenütt igyekszik betartani az adatvédelmi szabályokat. Magyarországon is előre egyeztettek az adatvédelmi biztossal (már 2008 ősze óta), most mégis egy ombudsmani kifogás miatt függesztették fel a budapesti projektet. Az aggály személyiségi jogi természetű, a panorámaképen megjelenő arcokra és rendszámokra vonatkozik. A biztosi észrevétel nyomán ezeket a Google elhomályosítja ugyan, ám a saját gépein az eredeti változatot is megőrzi, ami a magyar jogszabályok szerint jogosulatlan (törvényi felhatalmazás nélküli) adatkezelésnek minősül.

Bár a cég hasonlóan jár el a világon mindenütt, ilyen ok miatt eddig csupán Görögországban és Hamburgban került szembe az adatvédelem helyi őreivel. Az ügy nyomán Budapest (és a többi magyar település) egyelőre fehér folt marad a Google Street View térképén, ám a piaci rés nem marad(t) sokáig kiaknázatlan. Nem mindenkit izgat ugyanis ennyire az ombudsman álláspontja, amire többek között az egész Kelet-Európáról panorámakép-szolgáltatást nyújtó román Norc esete a bizonyíték: ezen Budapest képei jelenleg is láthatók.

Bár az ombudsman észrevétele a hatályos törvények alapján megalapozottnak tűnik, a lapunk által megkérdezett adatvédelmi szakértők szerint itt aligha kerülhet pont az ügy végére. Sürgősen megfontolandó például, hogy az adatvédelmi törvény összhangban van-e a technika pillanatnyi állásával (a webkamerák és a kamerás mobilok korában ez a fajta szigor aligha lesz fenntartható). Ráadásul az sem világos, hogy miért pont a "közhasznú" Street View-val kell példát statuálni, miközben a Google személyes adatok tömkelegét kezeli zavartalanul például a Gmail vagy a Google Docs szolgáltatása révén. Arról nem is beszélve, hogy a versenytársakat - például a román céget - sem háborgatják a magyar adatvédők, ami legalábbis következetlen jogalkalmazásra utal.

Fejlődő e-rendőrállam vagyunk

Egy amerikai internetbiztonsági cég kutatása szerint a mindenre kiterjedő elektronikus megfigyelés mára - kínai, orosz, fehérorosz, észak-koreai, brit és amerikai példák tanúsága szerint - sokszor maga a valóság. A Cryptohippie 52 ország helyzetét vizsgálva állított fel globális rangsort arról, hogy az egyes államokban mennyire kiterjedt és előrehaladott az elektronikus rendőrállam kialakítása. Azokat az országokat sorolták az e-rendőrállamok közé, amelyek az elektronikus technológiákat az állampolgáraikra vonatkozó adatgyűjtésre és rendszerezésre használják, az így kapott információkat pedig adott esetben törvényszéki bizonyítékként használják fel ellenük. Az 52 ország által alkotott lista első helyezettje, a világ legfejlettebb elektronikus rendőrállama Kína. Az élmezőnyben végzett Észak-Korea, Fehéroroszország és Oroszország, de ott van a bolyban Anglia és Wales, valamint az USA is. Magyarország a 27. helyen végzett a felmérés szerint, és ezzel a fejlődő rendőrállamok között kapott helyet Kanada, Argentína, India, Olaszország, Spanyolország, Finnország és Svédország mellett.

A Google autójával hazánkban már nem találkozhatunk
A Google autójával hazánkban már nem találkozhatunk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.