Titkos kalózok

A Pirate Bay fájlmegosztó portál peres ügyeinek kimenetele még bizonytalan, az üzemeltetők azonban addig is igyekeznek "biztonságba helyezni" felhasználóikat: havi 7 dollárnak megfelelő összegért olyan szolgáltatást kínálnak, amely visszakereshetetlenné teszi a letöltőket a hatóságok (vagy bárki más) számára. A lehetőség láthatóan vonzó: egyetlen nap alatt több mint 180 ezren regisztráltak rá.

A titkosító megoldás lényegében egy virtuális magánhálózat (VPN), amely biztonságos, mások elől elrejtett csatornákat hoz létre a letöltést koordináló szerver és a letöltő gépe között. Ez a módszer jogilag megfoghatatlanná teszi az ügyfeleket, hiszen hiába kötelezik - akár jogszabállyal is - a szolgáltatót az illegálisnak minősített fájlcsereügyletekben részt vevők adatainak kiadására, a VPN-nek köszönhetően erre fizikailag sem lesznek képesek a Pirate Bay üzemeltetői.

Az iPredator nevű szolgáltatást valószínűleg egy külső közreműködő nyújtja, legalábbis a hasonló VPN-ek többsége így működik. Ennek a konstrukciónak van egy apró hátránya: a Pirate Bay ugyan valóban nem látja, hogy kik a letöltők, a VPN-szolgáltató viszont tudja, hogy kik a felhasználói, és szélsőséges esetben akár az adatok kiadására is kötelezhető. Aki pedig fizetett a titkosításért, valószínűleg nehezen magyarázza el egy esetleges perben, hogy fogalma sem volt a fel- vagy a letöltés illegális voltáról. (H. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.