Napi felfedező

A jeladós sólyom utódai

Kikeltek a fiókái Dórának, az első olyan műholdas jeladóval felszerelt magyar kerecsensólyomnak, amelyet a kirepüléstől az első sikeres fészkelésig nyomon követtek a szakemberek. A sólyomra 2007 júniusában, a magyar-szlovák kerecsensólyom-védelmi LIFE-program keretében került fel az antenna. Dóra egy vezetéktartó oszlopra kihelyezett fészkelő-tálcán neveli fiókáit Győr-Moson-Sopron megyében. (Népszabadság)

Az óriássperma előnye

Az állatvilágban a fajok egy része nagyszámú, ám a testméretéhez képest kicsi spermiumot termel, míg mások a kevesebb, ám nagyméretű spermiumot választották az evolúciós versenyben. Az utóbbi táborba tartoznak kagylósrákok. A mai kagylósrákok 100 millió évvel korábban élt elődeinél a spermium legalább olyan hosszú volt, mint az állat teste. A hatalmas hímivarsejt egy olyan evolúciós stratégia eredménye, amelyben mindig a legnagyobb spermiumé a megtermékenyítés lehetősége. (Science)

Kiszárad a világ teteje

Tovább sivatagosodik a világ tetejeként is emlegetett Tibeti-fennsík. Tibet területének 18 százalékát (21,7 millió hektárt) borítja sivatag, amelynek kiterjedése évente 39 500 hektárral nő. A folyamatot a természetes vízfolyások és a csapadék "megfogásával" igyekeznek egymilliárdos projekt keretében visszafordítani, az első eredményeket 2020-ra remélik. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.