Ellenségességcsökkentő tréning

A tartós stressz veszélyes, s ma ennek van kitéve szinte mindenki. Nem véletlen, hogy különösen a magyar férfiak életkilátása romlik rohamosan, holott a hatvanas években még jobb volt, mint az osztrákoké. De vannak új módszerek, amelyekkel meg lehet fékezni a mindennapi stresszhatásokat.

Az MTA Semmelweis Egyetem Lelki Egészség kutatócsoportjának újfajta életkészség és stresszszerviz programjai, amelyeken ellenségességcsökkentő tréningeket is tartanak, a napi feszültségek elviselésére és oldására tanítanak.

A mai helyzetet néhány aggasztó adattal jellemzi Kopp Mária professzor, a SE Magatartás-tudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese. Tanulmányaik igazolják, hogy a 40-69 éves férfiak halálozási aránya Magyarországon 1960-ban 12,2, 2005-ben pedig 16,2 ezrelék volt: azaz 33 százalékkal emelkedett, miközben a 40-69 éves korú nőké 9,6 ezrelékről 7,8 ezrelékre csökkent. A férfiaknál a korai halálozás jellegzetessége volt az alacsony iskolázottság, alacsony szubjektív társadalmi helyzet, alacsony személyes és családi jövedelem, a biztos munka hiánya, a segéd- és betanított munka, a depresszió, az élet értelmetlenségének érzete, a házastárstól és a gyermektől kapott társas támogatás hiánya. A nők számára a legfontosabb veszélyeztető tényező a személyes kapcsolatokkal való elégedetlenség volt. Az 1960-as években nem különbözött a várható élettartam Ausztriában és Magyarországon. 2005-ben azonban Magyarországon a férfiak várható élettartama 68,5, a nőké 76,9 év, míg a szomszédos Ausztriában a férfiaké 76,4, a nőké 82,1 volt.

A leggyakoribb testi-lelki tünetek, megbetegedések kialakulásában gyakran fontos szerepet játszik a krónikus stressz, a megküzdés elégtelensége, ezért ezek a magatartás-orvoslás kulcskérdései - mondja a professzor asszony, aki több stresszkezelő programot irányít. Olyanokat, amelyek viszonylag rövid idő alatt, 18 órás kurzusokkal képesek megtanítani a feszültségben élő embereket arra, hogyan oldják a szorongásaikat, és erősítsék meg önmagukat a külső hatásokkal szemben.

Az életkészség programot már több százan végezték el Magyarországon. Nonprofit alapon cégek pályázhatnak a munkahelyi stresszmegelőzés és stresszkezelés tréningjeire. Kevesen vannak tudatában, hogy az uniós szabályok szerinti magyar törvények előírják minden munkahelyi vezető számára, hogy kötelesek foglalkozni a munkavállalók munkahelyi testi-lelki egészségével. Nem puszta szívjóságból, hanem azért a gazdasági megfontolásért is, mert kimutatták: a GDP egyszázalékos csökkenését okozzák a tartós stressz hatásai.

Ha valamikor, hát most igazán nagy szükség van ennek a felismerésére és orvoslására. A 14-16 fős programok résztvevői sok gyakorlati tudást szerezhetnek. A tréningekre mindenki a saját élethelyzetét hozza, és azok alapján megtanulhatja, hogyan változtasson a magatartásán. Miként alakíthatja át szemléletét, gondolkodását úgy, hogy maga elé vetíti azt a jövőképet, amely javít a helyzetén. Hogyan válhat szorongó, félénk emberből agresszív fellépésűvé, aki képes érvényesíteni a saját érdekeit is - úgy, hogy közben ne gázoljon át másokon. Egészen egyszerű relaxációs technikákat is megismernek a résztvevők. Hogy néhány perc alatt oldhatják a feszültségüket azzal a gyakorlattal, amely során megfeszítik az izmaikat, és aztán lassú kilégzés mellett ellazítják. Másodpercek alatt meg lehet nyugodni ezzel az egyszerű módszerrel, és el lehet kerülni, hogy felszaladjon a vérnyomás, vagy feleslegesen összeugorjon valaki a kollégájával, főnökével, netán a bolti eladóval, nem szólva a családtagjairól.

Sokat segítenek azzal is, hogy megtanítják: meg lehet, és meg is kell hallgatni másokat, sőt, pozitív visszajelzésekkel még nagyobb eredményt lehet elérni. Külön vannak ellenségességcsökkentő tréningek. A módszer alapjai Dean Ornish amerikai kutatótól származnak, aki felismerte, hogy mekkora veszélyei vannak annak, hogy az ellenségeskedő ember úgy érzi, az egész világ aljas, önző, ezért nem szabad bízni senkiben. Ennek megfelelően viselkedik, és ennek megfelelően viselkednek vele mások is, ami újraszüli az ellenségeskedést, sőt fokozza. Ezer jelét látjuk ma a társadalomban ennek a magatartásnak. De meg lehet tanulni tudatos módszerekkel ennek az ellenkezőjét is.

A mindennapi stresszhatásokkal szemben úgy lehet védekezni a legjobban, hogy mindennap tompítják is a stressz ártalmait, kinek, mi a jó módszer. Vannak, akik jógával, vannak, akik agykontrollal, vagy azzal a tudatossággal, amit a stresszszervizben tanultak.

Ennek egyik fontos felismerése, hogy igen nagy segítséget tud adni a család: a jó házasságban élő férfiak életkilátásai sokkal jobbak, mint a magányosoké. Magyarországon vizsgálták először azt is, mit jelent a férfiak számára a gyerekükkel való viszony. Bebizonyosodott: azok a férfiak, akiknek jó kapcsolatuk van a gyerekükkel, kiegyensúlyozottabbak és tovább élnek.

A munkahelyi stresszszerviz  sokat segíthet
A munkahelyi stresszszerviz sokat segíthet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.