Pénzt érhet a vércsefészek

A gólyák, túzokok, kék vércsék és társaik eddig csak vitték a pénzt - a természetvédelmi korlátozások sokba kerültek a gazdáknak -, mostantól viszont egy új támogatási formának köszönhetően hozhatják is. Kérdés, hogy hányan tudnak élni az alig ismert lehetőséggel - pályázni ugyanis csak a hónap végéig lehet.

A természetvédelmi törvény 1996-tól, a Natura 2000 hálózat kijelöléséről szóló rendelkezés 2004 óta él. Mindkettő tartalmaz olyan előírásokat, amelyek megkötik a védett területeken gazdálkodók kezét, a - sokszor zsebbe vágó - korlátozások elszenvedéséért azonban eddig legfeljebb erkölcsi elismerés járt.

Egy frissen elfogadott rendeletnek köszönhetően hamarosan a magyar gazdák is igénybe vehetnek ennél kézzelfoghatóbb ellentételezést a természet közeli módon kezelt rétek, legelők, szántók, gyümölcsösök műveléséhez. A rég várt jogszabály az FVM gondozásában látott napvilágot Az új szisztéma egyik gyenge pontja a határidő: bár a jogszabályt az érintettek többsége nyilvánvalóan nem ismerheti még, a kérelmeket csak június 1. és 31. között lehet beadni. Olyan gazdálkodók pályázhatnak, akiknek a földje ún. magas természeti értékű terület (azaz például a Natura 2000 hálózathoz tartozik, vagy valamilyen védett faj élő-, illetve táplálkozási területe stb.) Hogy egy adott földterület ebbe a kategóriába tartozik-e, arról legbiztosabban a falugazdászoktól lehet információt szerezni (a rendelet a zöldtárca honlapján olvasható).

Az elnyerhető támogatás mértéke hektáronként évi 40 és 900 euró között szóródik. Lehet pénzt kérni például túzok, vadlúd, daru, kék vércse "érdekében" vállalt korlátozások ellentételezésére (ezek a fajok háborítatlanságot igényelnek a fiókanevelés időszakában, ami például a kaszálás, aratás elhalasztását teheti szükségessé).

Olyan "nem termelő" beruházásokra is folyósít pénzt az agrártárca, amelyek kifejezetten a védett fajok megtelepedését, nyugalmát szolgálják. A támogatásból fejében elindított védelmi programokat 3-5 évig folytatni kell - az előzmények alapján egyelőre csupán bízhatunk benne, hogy a támogatási rendszer is kitart addig.

Támogatáshoz juthatnak, ha ezentúl nem permeteznek a védett területeken
Támogatáshoz juthatnak, ha ezentúl nem permeteznek a védett területeken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.