Vaknavigátor

Vakok számára navigációs eszköz, veszélyes hulladékok föld alatti biztonságos tárolása, hulladékhő újrahasznosítása - ilyen témákkal szerepeltek sikerrel a jelentkezők a 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs tehetségkutató versenyen, amelynek díjait tegnap adták át Budapesten. A beérkezett nyolcvanöt pályázatból három-három első és második díjat, illetve négy harmadik helyezést adtak ki.

Gyöngyösi Tamás, a debreceni Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola tanulója, Blind Navigator elnevezésű készülékével nyert. Az általa kifejlesztett eszköz lehetővé teszi, hogy a vakok és gyengénlátók még önállóbban utazhassanak tömegközlekedési eszközökön. A buszban jelfogó, a látássérültnél egy vakok által használható billentyűzettel ellátott jeladó van, amelynek segítségével jelzést küldhet a busznak, hogy ő fel akar szállni.

Szintén nyert Kajtár Máté, a budapesti Műegyetem hallgatója, aki föld alatti, veszélyes folyadékot tároló tartályok nagy pontosságú hibahely-meghatározásával pályázott. Világszerte milliárdos környezeti és anyagi károkat okoznak a szivárgó föld alatti tartályok. A most alkalmazott kettős falú tartályok helyett tripla falú tartályokat javasol, ami kilyukadás esetén könnyebb javítást tesz lehetővé, s nem kell ehhez kiásni a tartályt. Ugyancsak a Műegyetemről Hunyadi Áron egy újfajta mechanikus kar- és zsebóra szerkezettel állt elő, amellyel pontosabb és hosszabb életű órák készíthetők. Mindhárom elsőhelyezett diák részt vesz az Európai Unió által szervezett Fiatal Tudósok Versenyén is, melyet idén Párizsban rendeznek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.