Napi felfedező

Dunántúli erdőpusztulás

Egyre súlyosabb gondokat okoz Nyugat-Magyarország erdőségeiben a klímaváltozás miatt kialakult csapadékhiány: drámaian csökken a fenyőerdők, bükkösök, tölgyesek területe. Vas megyében az elmúlt években az egészségügyi okból végzett fakitermelés megközelítette az évi 150 ezer köbmétert, az összes fakitermelés közel felét. A klimatikus eredetű fapusztulás hosszabb távú következménye az erdőövek átrendeződése lehet. (MTI)

Ötperces demenciateszt

Angol tudósok öt perc alatt kitölthető tesztet fejlesztettek ki az időskori elbutulás, az Alz-heimer-kór és más hasonló betegségek korai jeleinek felismerésére. A British Medical Journal legfrissebb számában bemutatott módszer nem csak olcsó, hanem eredményes is: az eddigi kísérletek során a korábban alkalmazott eljárásoknál átlagosan kétszer hatékonyabban képes kimutatni a demenciát. (Times online)

Új kémiai elem

Több mint 13 évvel felfedezése után hivatalosan is visszaigazolták a 112-es rendszámú elem létezését - közölték a felfedező darmstadti kutatóintézet illetékesei. A döntést az Alap- és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Egyesülete elnevezésű szervezet hozta meg. A 112-es rendszámú, a hidrogénnél 277-szer nehezebb transzurán elem, az ununbium a periódusos rendszerben a higany alatt található, tulajdonságai is hasonlítanának hozzá, ám csupán az ezredmásodperc töredékéig él. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.