Nyár, bio, fesztivál

Sarki élelmiszerboltomban az egyik polcsor előtt ritkán látok vevőket.

Nem csoda, itt szinte minden megtalálható, ami az üzlet más részein, csak épp jóval drágábban. Ez ugyanis a bioáruk részlege. Na de miért kerül többe, ami egészségesebb - csodálkozom álnaivan? Már ha tényleg az? Mert olyan mértékben szaporodnak az öko és bio feliratokkal hirdetett különféle termékek, hogy felmerül bennem, vajon tényleg ennyien adnak ki több pénzt a válság idején környezetbarát ételekre, hogy megérje ezeket gyártani, forgalmazni? Eddig ugyanis nem ez volt a jellemző árérzékeny honfitársainkra. Másrészt viszont kérdéses: minden zöld, ami annak látszik? Honnan tudjuk ellenőrizni egy-egy termékről a boltban, hogy az valóban bio módon készült, és nincs benne méreg, vagy csupán élelmiszer-kozmetikai célokat szolgáló állomány- és ízfokozó anyag, tartósító- és kondicionálószer?

Attól tartok, ez az egész biománia manapság jócskán marketingmanipuláció, és csak kisebb részben valódi, értéktelített hívószó. Különösen, ha az átlagember időről időre kapkodhatja a fejét, az ügyeletes megmondók mit tartanak épp egészségesnek. Most épp a vajnak, vagy a margarinnak van kurzusa? A tojást és a mangalicazsírt épp rehabilitálták, de meddig?

Egyszóval nem egyszerű annak a dolga, aki valóban szeretne egészségesebben, s ennek reményében tovább élni. A holnap nyíló, érdekes programokkal csalogató gárdonyi biofesztivál állítólag hiteles választ ad az ilyen kétségekre. Ha az egész happening nem csupán egy, a lázas profitgyűjtés reményében szerveződő sok hétvégi fesztivál közül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.