A megkerült tengeralattjáró

Több mint egy évtizedes kutatás után búvárrégészek rábukkantak a Balti-tengerben a szovjet hadseregnek a második világháborúban eltűnt tengeralattjárójára. Mind ez idáig senki nem tudta pontosan, mi történt a hajóval, s a fedélzetén lévő 50 emberrel.

Markus Lindholm, a finn és svéd búvárrégészcsoport vezetője elmondta, az S-2 tengeralattjáró roncsait az Aland-szigetek közelében, Svédország és Finnország között még februárban fedezték fel a tengermélyben, de csak most jelentették be, miután kétséget kizáróan sikerült azonosítani az elveszett tengeralattjárót. "Feltevésünket az is alátámasztotta, hogy a történeti források szerint egyetlen más tengeralattjáró sem süllyedt el a térségben" - mondta el Lindholm.

A kutatók megállapították azt is, hogy a hajó vesztét robbanás okozta, valószínűleg aknára futott. A tengeralattjárót utoljára egy világítótorony-őr látta a Market-szigetnél, az Aland-szigetek nyugati részén. Az őr feljegyezte, hogy a felszínen látta úszni a hajót, amely északnak, Finnország felé tartott, majd lassan alámerült. Nem sokkal később robbanást hallott. Ennek a közvetett bizonyítéknak az alapján kezdték el a keresést a Market-sziget nagy kiterjedésű körzetében még 1999-ben.

Lindholm elmondta, a búvárrégészek által készített fényképfelvételeken jól látszik, hogy a tengeralattjáró három darabra tört, a hátsó és a középső rész egymás közelében fekszik a mélyben, de az eleje hiányzik, nyilvánvalóan egy robbanás szakította le és tépte apró darabokra. "Az akna feltehetően a torpedóvető csövek közelében ütődött a hajótesthez, ez okozhatta a nagy erejű robbanást" - nyilatkozta Marten Zetterstrom búvárrégész. A kutatók már értesítették Svédországot és Oroszországot is a felfedezésről. A svédországi orosz nagykövet közölte, még vár Moszkva hivatalos válaszára.

Az S-2 tengeralattjáró 1940 januárjában, miután elhaladt az Aland-szigetek közelében, többé nem jelentkezett. A tengeralattjárón 40 matróz és 4 utas tartózkodott. 1940-ben a Szovjetunió hadban állt Finnországgal, ez volt az úgynevezett téli háború. Svédország semleges maradt a két ország konfliktusában, amelynek során számos, különböző nemzetiségű hajót süllyesztett el mind két hadban álló fél a Balti-tengeren. A háborúban a finneknek területeket kellett átengedniük a szovjeteknek, de ez utóbbiaknak - a finnek váratlan, hatékony ellenállása miatt - nem sikerült az egész országot megszállniuk. A kutatók a roncsok helyének pontos adatait nem adták meg, félve a régészeti leletek fosztogatóitól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.