Halálos fehér orr

A méhek és a kétéltűek után most az amerikai denevéreken a sor: a repülő emlősök körében lépett fel a legújabb, tömeges pusztulással járó gombabetegség. Az USA természetvédői a kontinens denevérpopulációinak összeomlásától tartanak - ráadásul a kór más vadon élő állatokra is átterjedhet.

A fehér orr-szindrómának nevezett gombás fertőzés miatt a bőregerek orrán és szárnyán fehér foltok jelennek meg. A betegséget először 2007-ben, New York államban észlelték, és röpke két esztendő alatt kilenc állam területén terjedt el. Az elpusztult denevérek számát egymillióra becsülik a szakértők. A járványszerűen terjedő gomba eddig csak kisebb kolóniákat fertőzött meg, mostanra azonban hatalmas denevértelepeknek otthont adó barlangok közelébe jutott, így azokat óvintézkedésként lezárták a turisták elől.

Marlin Tuttle, a Bat Conservation International denevérvédelmi szervezet elnöke szerint a fehér orr az utóbbi egy évszázad legsúlyosabb támadása az észak-amerikai vadvilág ellen. Hasonlóan nyilatkozott Alan Hicks denevérspecialista, a New York-i környezetvédelmi hatóság munkatársa is: szerinte ilyen fokú denevérelhullás még soha nem fordult elő.

A megbetegedés jelenleg a harmadik nagy hullámnál tart; az első 2008 telén jelentkezett. Akkoriban New York és Vermont államok barlangjaiban és bányáiban, ezerszámra pusztultak el a téli álmukat alvó denevérek, a teljes veszteséget mintegy 100 ezerre (az első évben, 1997-ben pedig 11 ezerre) becsülték. A kór a falon szorosan egymás mellett csüngő állatokon könnyen és gyorsan terjed - a kutatók beszámoltak olyan barlangról, amelynek denevérállománya néhány hónap alatt 15 ezerről 150 alá csökkent.

A legnagyobb elhullás a kis barna denevérek körében tapasztalható, de más denevérfajokon is megjelent. Egyelőre az sem zárható ki, hogy az emberre is veszélyes lehet.

A fehér penészgomba lehet, hogy az emberekre is veszélyes?
A fehér penészgomba lehet, hogy az emberekre is veszélyes?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.