Kampány az orvoskerülő férfiak szűrésére

Alkoholt iszik, sokat eszik, stresszes életmódot folytat, dohányzik - és a legritkább esetben jár szűrővizsgálatra. Hogy ki ő? Az átlagférfi. Az ő számára első alkalommal indul holnap országos szűrőkampány.

A Nyugat-Európa 17 országában végzett felmérés szerint a főbb megbetegedések kialakulásának esélye nagyobb a férfiaknál, mint a nőknél. A tipikus "férfiéletmód", a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás miatti túlsúly és a hasi zsírlerakódás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A helyzetet rontja, hogy a férfiak sok esetben egyáltalán nem fordulnak orvoshoz.

A halandósági mutatókból kiderül, hogy míg 2006-ban Magyarországon a nők születéskor várható élettartama 77 év volt, a férfiaké 66. Ugyanakkor az elmúlt 25 évben a munkaképes korú, azaz a 25-64 éves férfiak halandósága Magyarországon nem változott, miközben az EU többi tagországában a halandóság átlagosan 30 százalékkal csökkent.

A halálozási okok több mint felének hátterében keringési betegségek állnak, melyek szorosan összefüggnek a helytelen életmóddal. A jól ismert veszélyek ellenére kifejezetten férfiaknak szóló szűrőprogram eddig nem volt Magyarországon, pedig napjainkban mind több szó esik az egészségtudatos életről és a betegségmegelőzés fontosságáról. A férfiak azonban jellemzően nem járnak szűrésre, nem úgy, mint a nők, akik számára ez szinte természetes.

Farkas László, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke szerint is nehéz rávenni a férfiakat a szűrővizsgálatokra. Pedig el kellene menniük, hiszen például az urológiai betegségek hatvan százaléka daganatos kór, amelyek viszont korai felismerés esetén majd minden esetben gyógyíthatók.

"Szeretnénk felhívni a férfiak figyelmét arra, hogy 40 év felett mindenki menjen szűrővizsgálatra, mert dolgozó férfiként, családfenntartóként fokozottabban figyelniük kell egészségük megóvására - mondja Pill Anikó, a Bayer Hungária Kft. által elindított kampány programvezetője.

A programban Budapesten és 12 nagyvárosban ipari parkok, nagyüzemek dolgozóit várják ingyenes vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint-mérésre, testtömegindex-meghatározásra és urológiai konzultációra. Ha valakinél bármilyen kóros értéket mérnek, javasolják szakorvos felkeresését. A páciensek kapnak egy tájékoztató füzetet, amelyben olvashatnak az egyes betegségekről és kockázataikról.

Felmerült, hogy a szűrővizsgálat során azért nem nézik a prosztatarák veszélyével összefüggő PSA-szintet, mert ennek értéke nem diagnózist jelent, csupán gyanút közöl. Ha negatív, nem jelenti azt, hogy nincs baj, de a pozitív érték sem jelzi, hogy mindenképpen probléma van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.